Forrás: NOL

Mahmud Abbasz: A háborúnak vége lehet

Hírösszefoglalónk, 2005. február 15. 00:00

Izraelbe tartó palesztin munkások ellenőrzése a Gázai övezetbenKép: FOTÓ: REUTERS – AHMED JADALLAHMég voltak tegnap szórványos fegyveres incidensek a Közel-Keleten, miközben Mahmud Abbasz palesztin elnök szerint az izraeliekkel vívott háborúnak tulajdonképpen vége.

Izraeli katonák lelőttek hétfőn egy palesztin merénylőt, aki késsel támadt egy őrt álló társukra a ciszjordániai Hebronban, a muzulmánok és a zsidók által egyaránt szent helyként tisztelt Pátriárkák Sírja közelében felállított ellenőrző ponton. Eközben jóindulata kifejezéseként Izrael hétfőn átadta tizenöt palesztin fegyveres holttestét társaiknak és családjaiknak a gázai Erez határátkelőnél.

A Gázai övezet déli részén palesztin fegyveresek aknavetővel lőttek izraeli katonai állomásra, senki sem sérült meg. Ez a második ilyen támadás a múlt hét keddi sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás óta. A hét végén Abbasszal tárgyaló palesztin szélsőséges szervezetek vezetői a Reuters értesülései szerint ígéretet tettek a hallgatólagos tűzszünet betartására, és mérlegelik a formális tűzszünet bejelentését. Továbbá azt ígérték Abbasznak, hogy konzultálnak a palesztin hatósággal, mielőtt válaszolnának bármilyen izraeli katonai akcióra.

Új korszak lehetőségéről beszélt Abbasz a The New York Timesnak adott interjújában: amennyiben a szélsőségesek és Izrael is betartja a tűzszüneti megállapodásokat, akkor az Izraellel vívott háborúnak jóformán vége. Számára abszolút elsőbbséget élvez a foglyok szabadon bocsátása. A palesztin elnök kizárta bármilyen átmeneti megállapodás lehetőségét, a palesztin érdekeket csak a végső státusról való egyezmény elégítheti ki – jelentette ki.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.