Forma -1?

sofar, 2005. február 14. 23:07  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Forma -1?

Kérdéses a Minardi indulása

Munkatársunktól, 2005. február 15. 00:00

Hátsó sor előre fuss! játékot játszik a jelek szerint Paul Stoddart, a Minardi-istálló főnöke. A Forma-1 legalacsonyabb költségvetésű csapatának vezetője – ha már mással nem sikerült – egy bejelentéssel került reflektorfénybe: azzal fenyegetőzik, hogy bírósághoz fordul, amennyiben a Nemzetközi Automobil Szövetség nem ad versenyzői számára rajtjogot a március 6-án esedékes idénynyitó Ausztrál Nagydíjon.

Arról van szó ugyanis, hogy a Minardi a tavalyi autó olyan változatával szeretné elkezdeni az idényt, amely igazodik ugyan az idei biztonsági szabályokhoz, de az új technikai előírásokhoz még nem. Max Mosley, a FIA elnöke egyelőre hajthatatlannak mutatkozik, véleménye szerint egyetlen csapat sem lóghat ki a sorból. Mondja ezt annak ellenére, hogy a Ferrarin kívül a másik nyolc istálló áldását adta Stoddart elképzelésére, és a világbajnok csapat is csupán időt kért az előterjesztés tanulmányozására.

Mindenesetre pikáns helyzet állna elő akkor, ha Mosley akarata érvényesülne: a Minardi távollétében csak kilenc csapat – tizennyolc versenyző – indulna Melbourne-ben, ami már-már komolytalanná tenné a versenyt. Az is érdekes ugyanakkor, hogy a jelenlegi mezőny legszegényebb és leggyengébb csapata tartja sakkban a többieket – meg a nemzetközi szövetséget -, ráadásul a Minardinak nem csupán a két, előírásnak megfelelő autója hiányzik, de a második pilótája is. Az istállók többsége már bemutatta az idei kocsikat, megnevezte a versenyzőket is – a sorból az olasz kiscsapat lóg ki. Sajtóértesülések szerint a faenzaiak ma sajtótájékoztatót tartanak Ausztriában, közelebbről Veldenben; ez rossz hír számunkra, ugyanis az osztrák Patrick Friesacher szerződtetését valószínűsíti (jóllehet a korábbi hírügynökségi információ ennek ellenkezőjéről szólt). Az egyik ülés már jó ideje foglalt – a holland Christijan Albersé -, és elkelt a tesztpilótai állás is, amelyet az idén a magyar licenccel versenyző izraeli Chanoch Nissany tölt be.

A bécsi értekezlet híre alighanem Nicolas Kiesát is meglepte, hiszen néhány napja Misanóban tesztelte a Minardi Cosworth PSO4B-t. Amennyiben Friesacher (vagy Kiesa) lesz a másik versenyző, Baumgartner Zsolt szinte biztosan Forma-1-es volán nélkül marad az idén.

Stoddart azt is bejelentette, a 2005-ös Minardi csupán az idei világbajnoki sorozat negyedik futamára, az április 24-én esedékes San Marinói GP-re készül el: maradjunk annyiban, hogy az ausztrál főnök nem egy kapkodós típus.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.