Forrás: Népszava

Népszava Online 2005.2.1415:25

Kedd este a Berlinalén: vörös szőnyeg a Sorstalanságnak

Nagy várakozás előzi meg a Sorstalanság bemutatóját Berlinben, a fesztiváligazgató váratlan döntését, mellyel az utolsó pillantabn mégis meghívta a filmet még csak találgatják. Egy biztos: bemutatóra szinte mindenki kíváncsi. A magyarok más filmmel is jelen vannak, Gryllus Dorka pedig a Shooting Stars vendége.

Bombaként robbant a hír itt Berlinben, a Nemzetközi Filmfesztiválon, hogy az utolsó pillanatban Dieter Kosslick fesztiváligazgató megváltoztatta a programot és egy első filmes angol rendező munkája helyett a Sorstalanság című magyar-német-angol koprodukciót hívta meg a Berlinale hivatalos versenyprogramjába. A film publicityjével egyébként az amerikai DDA cég van megbízva, ezzel együtt valósággal megrohamozták a fesztivál első két napjában a Magyar Filmunió standját. Mindenki tudni akart mindent az újonnan meghívott versenyfilmről, amelynek sajtóanyaga – miután február 9-én került nyilvánosságra csak a hír – a február 10-én indult fesztivál katalógusából még hiányzott. A Filmunió standjáról, ahogy a munkatársak elmondták, marokszámra vitték az időközben megjelent kiegészítő katalóguslapot, amelynek fotóján Nagy Marcell látható, s ismertetője a Nobel-díjas regény és a film minden eddigitől eltérő holocaust ábrázolását hangsúlyozza. Tegnap már a bokszokban találta a Sorstalanság sajtóanyagát a világ minden tájáról idesereglett több ezer újságíró. Ebben az anyagban olvasható a Variety kritikusának elismerő elemzése Koltai Lajos filmjéről.

Az utolsó pillanatban született döntés többszörösen felfokozta az érdeklődést a Sorstalanság iránt, s nagyon sokat nyom a latba, hogy az otthoni filmszemlén bemutatott alkotásról már ismert a jó nemzetközi visszhang. A fesztiváligazgató döntésének hátteréről közelebbit itt Berlinben sem tud a szakma. Elképzelhetően két dolog játszott közre. Egyrészt Chris Terrio betervezett filmjével (főszerepben Glenn Close) támadtak gondjai a fesztiváligazgatónak, s mindeközben ismertté lett, milyen feltűnést keltő visszhangot váltott ki a Sorstalanság a budapesti szemlén tartózkodó külföldi filmszakemberek és kritikusok körében. Így döntött tehát Herr Kosslick, hogy mégis itt, a legméltóbb helyen legyen a Berlinben élő Kertész Imre regényéből készült film nemzetközi bemutatója.

Mindegy is tán, az a lényeg, hogy ma, kedden lesz a Sorstalanság napja itt, a Berlinalén. Tegnap késő este már levetítették a napilapos újságíróknak, ma délután lesz a sajtóbemutató, amelyet nemzetközi sajtókonferencia követ. Különösen nagy a várakozás, mert az újságírók itt találkozhatnak a vendégek sorában a Nobel-díjas Kertész Imrével, Koltai Lajos rendezővel és Nagy Marcell főszereplővel. A vörös szőnyeges, bevonulásos médiaeseménynek számító nemzetközi premierre 22 óra 30 perckor kerül majd sor a Fesztiválpalotában.

A magyar film a kezdetektől jelen volt a Berlinalén. A Fórumszekció nyitófilmjeként mutatták be azt a hat darabból álló szkeccsfilmet (Lost and Found), amelynek magyar filmjét Mondruczó Kornél rendezte. Ebből az alkalomból a Screen Berlinaléra kiadott fesztivál napilapjában Tóth Orsolya fotója jelent meg. Ugyancsak a Screen mutatta be fotóval is Gryllus Dorkát is, aki a tegnap este a Panorámaszekcióban bemutatott Dallas című film főszereplőjeként vett részt a fiatal filmcsillagok Shooting Stars programjában. A sajtókonferencián Dorka volt az egyik kedvenc egy sor televízió és újság kért tőle interjút. Pejó Róbert rendező jelenlétében a Dallas még négy vetítésnek néz elébe.

Bársony Éva (Berlin)

CopyRight Népszava

Comments are closed.