Forrás: Világgazdaság

Belföld

Több nagy projektet PPP konstrukcióban valósítanának meg

Befektetőket vár a főváros

[2005-02-14]

A következő két évre tervezett budapesti beruházások 500 milliárd forintos költségének két-háromszorosára is szükség lesz a főváros véglegesítés előtt álló középtávú fejlesztési koncepciójának megvalósításához. Az önkormányzat a jelentős uniós és a kormányzati források mellett a magántőkét is be kívánja vonni. A munkák százmilliárdos nagyságrendű megbízást jelenthetnek a hazai cégeknek.

Elkészült Budapest középtávú, a 2005-2013-mas időszakot felölelő fejlesztési programja, amelyet ma tárgyal a város vezetőiből álló főpolgármesteri kabinet. Demszky Gábor a múlt héten, a miniszterelnökkel való találkozása során ezek közül külön felhívta Gyurcsány Ferenc figyelmét 24 olyan beruházásra, amelyek még 2007 előtt megvalósíthatók, illetve legalább az előkészítésük elkezdhető.

Köztük hat olyan fejlesztés van, amelyet PPP konstrukcióban, nagyrészt a magántőke bevonásával valósítanak meg – tudtuk meg. Az ország legnagyobb lakóterületi városrehabilitációs programja már megkezdődött a VIII. kerületben, a Corvin mozi és a Szigony utca közötti területen, ahol a 2500 új, illetve felújított lakás mellett ötvenezer négyzetméternyi kereskedelmi és üzleti terület kialakítását tervezik. A rekonstrukcióhoz 2010-ig szükséges mintegy százmilliárd forint biztosításánál döntően magánbefektetőkre számítanak.

Ebben a hónapban megkapta az építési engedélyt a műemlék Várbazár épületegyüttesének felújítására az az ingatlanfejlesztő társaság, amely irodaházat, konferenciatermet, mélygarázst és üzleteket alakít majd ki. A VII. kerületben, a régi pesti zsidónegyed területén megkezdődött az értékmegőrző rehabilitáció modelljének kidolgozása, itt is kiemelt szerepet kapnak a magánbefektetések. A pesti Duna-part Szabadság és Petőfi híd közötti részén, az egykori közraktárak területén kulturális központ, közpark, szórakozóhelyek kialakítását tervezik. A régi óbudai gázgyár és környezete a főváros egyik legértékesebb területe, fejlesztési programja ez év első felében elkészül. Itt a vegyes és a kulturális funkciók mellett innovációs és tudásközpont kaphat helyet. Városszerkezeti jelentőségű fejlesztés lesz a Városháza projekt az Erzsébet térrel, illetve a Gödör hasznosításával. Itt mélygarázs, valamint kulturális és kereskedelmi létesítmények kialakítása várható.

A főpolgármesteri kabinet egyetértése után kezdődnek a fővárosban a bizottsági egyeztetések, majd a dokumentum a fővárosi közgyűlés, illetve a kormány elé kerül. A főpolgármester azt kérte, a kabinet mielőbb tárgyalja meg a főváros településszerkezeti tervét is annak érdekében, hogy az önkormányzat a közeljövőben megpályáztathassa a köz- és a magánszféra partnersége jegyében fejlesztendő budapesti területeket.

Comments are closed.