Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 14. hétfő

Koszovóban tárgyal a szerb elnök

Borisz Tadics kétnapos látogatásra Koszovóba érkezett vasárnap. A szerb elnök az első belgrádi közjogi méltóság, aki hivatalos vizitet tesz az 1999-ben ENSZ-irányítás alá került dél-szerbiai tartományban. Koszovó fővárosában, Pristinában Tadics tárgyalt Sören Jessen-Petersennel, a tartományi ENSZ-misszió vezetőjével, de albán politikai vezetőkkel látogatása során nem találkozik. Az államfő tegnap hangsúlyozta: Koszovó a nemzetközi jog szerint Szerbia-Montenegro része és elnökként azért küzd, hogy a tartományban élő minden szerbiai polgár jobb körülmények közt élhessen. (Népszava)

Túllőtt a célon a toryk vezére?

Michael Howard brit konzervatív vezér felmenői jó eséllyel nem telepdhettek volna le Nagy-Britanniában azon drákói intézkedések alapján, amelyekkel Howard ígéri megválasztása esetére megszigorítani a brit bevándorlási szabályokat – ezt maga a toryk miniszterelnök-jelöltje ismerte el, miután kiderült, hogy Erdélyből menekült édesapja annak idején hamis adatokkal folyamodott brit állampolgárságért. Howard elmondta: maga sem tudja, hogy nagyapja az országban maradhatott volna-e, ha az általa nemrég javasolt bevándorlás-szigorító intézkedések akkor érvényben lettek volna, mert ‘a részleteket még nem dolgoztuk ki’. (MTI)

Spiegel: lezárulhat az aranyvonat-per

Várhatóan 25 millió dollárt ajánl fel az amerikai kormányzat kárpótlásként a Miamiben zajló aranyvonat-perben – írja legújabb számában a Der Spiegel, hosszabb cikkben elevenítve fel a magyarországi zsidók értéktárgyaival megrakott ‘aranyvonat’ amerikai kézre kerülésének, illetve a tárgyak eltűnésének történetét. A II. világháború végére visszanyúló esetet a német hírmagazin történészekre hivatkozva ‘a világtörténelem egyik legnagyobb lopásának’ nevezi. (MTI)

Amerikai robotrepülők Irán egén

Amerikai robotrepülőgépek kutatnak az iráni atomfegyverprogram bizonyítékai után már csaknem egy éve – jelentette vasárnap a The Washington Post. Az amerikai hadsereg iraki támaszpontjairól felszálló gépek radarral, fényképező-berendezéssel és légszűrőkkel próbálnak nukleáris tevékenység nyomaira jutni, információkat gyűjteni egy esetleges atomfegyverprogramról, egyúttal felmérni a légvédelem gyenge pontjait – írta az újság három olyan meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva, akiknek ‘részletekbe menő ismeretei’ vannak a titkos műveletről. (MTI)

II. János Pál újra a hívek előtt

Kórházi kivizsgálása után tegnap mutatkozott először a nyilvánosság előtt a pápa. II. János Pál segítség nélkül csak egy rövid üdvözletet és egy alig érthető áldást volt képes elmondani vasárnapi úrangyala imádságából. A katolikus egyházfő azért fel tudta emelni jobbját, hogy megáldja a híveket. A főpásztor nyájának mind nagyobb része gondolja úgy, hogy megroppant egészségi állapota miatt II. János Pálnak le kellene mondania, amit Karol Wojtyla mereven elutasít. Németországban a megkérdezett katolikus hívők közel kétharmada szerint új pápára van szükség. (Népszava)

Támogatás a határon túliaknak

A Határon Túli Magyarok Hivatala és a Szlovákiába juttatott oktatási-nevelési támogatásokat kezelő Pázmány Péter Alapítvány vezetői szombaton Galántán aláírták a támogatások folyósításáról szóló szerződést, s meghirdették a következő tanév időszakára esedékes pályázatokat. Magyarország tanévenként kishíján 200 millió koronával támogatja a szlovákiai magyar iskolákat. Ennek keretében a felvidéki magyar alap-és középiskolák erre jogosult diákjai tavaly szinte maradéktalanul – több mint félszázezren – kaptak oktatási-nevelési támogatást. (MTI)

Drezda pusztulására emlékeztek

Drezdaiak és más helyről érkezettek tízezrei emlékeztek vasárnap a háború áldozataira a város lebombázásának 60. évfordulóján. A háborús pusztításoktól hosszú ideig megmenekülő patinás várost három hullámban bombázták az angolszász szövetségesek, lángtengerré változtatva a belvárost. (MTI)

Iszlámista siker Rijádban

Iszlámista irányzatú jelöltek nyerték a helyhatósági választást Szaúd-Arábia fővárosában. A győztesek hét helyet tölthetnek be Rijád önkormányzatában, hét másik helyre a hatalom jelöltjét állítják. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.