Forrás: Híradó Panoráma

Izrael szabadon enged 500 palesztin foglyot

2005. február 13. 11:57

Izrael 500 palesztin foglyot enged szabadon a következő napokban.

A hírt vasárnap előbb az izraeli hadsereg rádiója jelentette be, majd maga Ariel Saron kormányfő is megerősítette a közszolgálati rádióban. A miniszterelnök szerint a kormány felkéri az igazságügy-minisztérium főigazgatóját, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket a döntés végrehajtására.

Mint Cipi Livni igazságügy-miniszter szintén az állami rádióban közölte, a palesztinok szabadon bocsátásáról vasárnap reggel döntött egyhangúlag a kormány szűk kabinetje még a szokásos kormányülés előtt, jóváhagyva az 500 elítélt listáját. A névsort Mosé Kacav államfő jóváhagyása után interneten teszik közzé.

A palesztin foglyok elengedése egyike azoknak az izraeli gesztusoknak, amelyeket a Saron-kormány Mahmúd Abbász palesztin elnöknek tesz a keddi sarm-es-sejki csúcstalálkozó megállapodásainak értelmében. Livni egyúttal bejelentette: Izrael lehetővé teszi továbbá több mint 60, Ciszjordániából a Gázai övezetbe, vagy Európába száműzött palesztin aktivistának, hogy visszatérjenek otthonaikba.

Ugyancsak Sarm-es-Sejkben állapodtak meg arról is, hogy a zsidó állam fokozatosan átadja a palesztin hatóságoknak öt ciszjordániai város ellenőrzését.

Comments are closed.