Forrás: NOL

A Der Spiegel szerint lezárulhat az aranyvonat-per

Népszabadság Online, 2005. február 13. 19:12

Várhatóan 25 millió dollárt ajánl fel az amerikai kormányzat kárpótlásként a Miamiben zajló aranyvonat-perben – írja legújabb számában a Der Spiegel, hosszabb cikkben elevenítve fel a magyarországi zsidók értéktárgyaival megrakott ‘aranyvonat’ amerikai kézre kerülésének, illetve a tárgyak eltűnésének történetét.

A II. világháború végére visszanyúló esetet a német hírmagazin történészekre hivatkozva ‘a világtörténelem egyik legnagyobb lopásának’ nevezi.

A 25 millió dolláros kárpótlási összegről a hetilap az érintettek köréből értesült. Az összegnek nélkülöző magyar zsidók számára létrehozandó alapba kellene kerülnie. A Bush-kormány nyilvánvalóan nem gondol arra, hogy kárpótlást fizessen az anyagi veszteségekért. A panaszosok eredetileg 10 ezer dollárt követeltek a holokausztot túlélő 50 ezer magyarországi zsidó mindegyikének – írja a Der Spiegel.

A washingtoni kormánynak valószínűleg jelentősen meg kell még toldania kompromisszumos ajánlatát. Bármilyen összegben is egyezzenek meg a felek, 60 év után a jóvátétel jelképes gesztusáról lehet csak szó – jegyzi meg a Der Spiegel, megírva azt is, hogy a miami bírónő, Patricia Seitz péntekig adott határidőt a feleknek a megegyezésre.

A holokauszt harminchárom, Magyarországról származó túlélője élt panasszal a miami kerületi bíróságon, azért itt, mert a panaszosok egyike, David Mermelstein Floridában él – adja tudtul a hírmagazin.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.