Forrás: NOL

Izrael: hazatérhetnek a kitoloncolt palesztinok

Népszabadság Online, 2005. február 12. 16:29

Izrael a hét elején megkötött tűzszüneti megállapodás jegyében megengedi a terrortevékenység gyanújával kitoloncolt ciszjordániai palesztinok hazatérését – közölték szombaton mindkét fél részéről.

„Elvi megállapodás született köztünk arról, hogy minden (Ciszjordániából) kitoloncolt palesztin hazatérhet” – jelentette be palesztin részről Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere. Hozzátette, hogy a megállapodás gyakorlati végrehajtása két héten belül várható.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő megerősítette a palesztin bejelentést, hozzáfűzve, hogy az izraeli fél feltételt szabott e „terroristák” visszaengedéséhez. Írásos kötelezettséget kell vállalniuk, hogy lemondanak mindenféle erőszak alkalmazásáról, és a Palesztin Hatóság ellenőrzése alá helyezik magukat.

Ötvenhat palesztint űztek el az izraeli hatóságok a Jordán folyó nyugati partjáról. Némelyeket a másik palesztin területre, a Gázai övezetbe vittek át, másokat európai országokban helyeztek el, a befogadó országok egyetértésével. A hazatérők között lehet az 39 palesztin is, aki 2002 tavaszán fegyveresen befészkelte magát a ciszjordániai Betlehemben a Születés templomába, és dacolt a várost megszálló, a templomot ostromzár alá vonó izraeli alakulatokkal.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.