Forrás: NOL

Harry büntetésben

R. H. V., 2005. február 11. 00:00

Ha hinni lehet a St James”s-palotából, a walesi herceg és fiai szóvivőitől származó információknak, a trónöröklés rendjében harmadik helyen álló Harry herceg a szobafogságot megközelítő büntetésben van.

Mint emlékezetes, a 20 éves “kis herceg” január közepén haragította magára a nemzetközi közvéleményt, különösen a zsidó közösséget, amikor egy jelmezbálon horogkeresztes karszalaggal ellátott náci uniformisban jelent meg. Az erről készült fotót egy leleményes, pénzéhes vendég adta el jó pénzért a The Sun bulvárlapnak. Különösen szerencsétlennek tűnt az időzítés, néhány nappal Auschwitz felszabadításának 60. évfordulója előtt.

A botrányt követően Harry levelet írt a brit főrabbinak, Jonathan Sacksnak, melyben mélységes sajnálatának adott hangot sértő jelmezválasztása miatt. Később egyórás beszélgetésen is részt vett a tekintélyes egyházi vezetővel. A társadalom nagy része hibáztatja Károly herceget, amiért keveset törődik a két fiúval Diana halála óta, és különösen nem foglalkozik a problematikus, tanulási nehézségekkel küzdő Harryvel. A kis herceg – aki az általános iskolában évet ismételt – most Highgrove-ban, Károly vidéki kúriájában “rejtőzik”, várva tanulmányainak megkezdését az elit Sandhurst katonai akadémián.

A brit sajtót érthetően foglalkoztatja, hogyan siklott ki Harry fejlődése, s a család miért tűri hedonisztikus életformáját. A kis herceget ritkán látták az emberek más helyzetben, mint partikon, kocsmákban, exkluzív lovaspólóversenyeken, a sísáncokon, jachtokon, gazdag, sikkes, hosszú szőke hajú lányok oldalán. Társasága a The Chins névre hallgat, ami “pöffeszkedőnek” is fordítható, de valószínűleg az arisztokrata barátok finoman metszett állára utal, valamint arra is, hogy nem szívják mellre a dolgokat. A királyi családdal rokonságban vagy ahhoz közel álló, többnyire kettős nevet – mint Legge-Bourke, Duckworth-Chad vagy Palmer-Tomkinson – viselő haverok Harryhez hasonlóan elit internátusban (Eton, Harrow, Marlborough) végeztek, pénzük, mint a pelyva, privilégiumaik korlátlanok, elfoglaltságuk viszont kevés, van idejük vadászni, lovagolni, halászni, mulatni.

Rommel Afrika-hadtestének egyenruhájával Harry mindenesetre kínosan felidézte a királyi család német gyökereit, igaz, V. György az első világháborús németellenes érzelmek hatására változtatta meg Windsorra a Saxe-Coburg-Gotha nevet. A trónról 1936-ban lemondott VIII. Eduárd, a későbbi windsori herceg viszont “utolsó csepp véréig” németnek vallotta magát, 1937-ben Adolf Hitler vendégeként ellátogatott Németországba is.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.