Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 12. szombat

Elbocsátások a gázai biztonságiaknál

A Palesztin Hatóság nem fogja eltűrni, hogy bárki is veszélyeztesse létét – jelentette ki a palesztin kormány szóvivője, Haszan Abu Libda, a Hamasz csütörtöki rakéta-támadásaira és a gázai börtön ostromlására reagálva. Mahmúd Abbász elnök erélyes válaszlépésre vállalkozott, amilyenre Jasszer Arafat idejében nem volt példa: azonnali hatállyal több mint húsz vezető tisztet bocsátott el a gázai biztonsági szolgálattól és elrendelte, hogy minden eszközzel akadályozzák meg a további lövöldözést és rendbontást.

Gázából tegnap nem lőttek ki rakétákat. Az egyetlen incidenst a zsidó telepesek okozták, akik – megtorlásul a csütörtöki rakétatámadásért – ideiglenesen eltorlaszolták a palesztinok elől a Gáza északi részéről délre vezető főutat. Az izraeli hadsereg őrizetbe vett hat telepest. Az izraeli szélsőjobboldali ellenzék fellépett Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter ellen is, akit még pár hete a gázai kivonulást ellenzők vezetőjének tartottak. Egy ortodox csoport esküvőjén fiatal fanatikusok ‘zsidók elárulásával’ vádolták a minisztert, egy tányér salátával öntötték le és kilyukasztották kocsija abroncsait. Netanjahu egyik kísérője kocsijában tért haza. Néhány nappal korábban Limor Livnat oktatásügyi miniszterasszonyt próbálták egy temetésen fizikailag bántalmazni – csak őrző-védői beavatkozása mentette meg.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes tegnap az EU-államok 21 diplomáciai képviselőjével találkozott. Kifejtette, hogy véleménye szerint Abbász minden tőle telhetőt megtesz a terrorista tevékenység megfékezésére. Peresz felszólította az uniót, nyújtson gazdasági segítséget a palesztinoknak, ‘nehogy az izraeli kivonulás után Gázában nagyobb legyen az éhség, mint előtte, mert ez a Hamász-féle szélsőségesek malmára hajtja a vizet’.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

CopyRight Népszava

Comments are closed.