Forrás: Híradó

Megrázó, döbbenetes, lírai alkotás; ilyen és ezekhez hasonló jelzőkkel illették az MTI-nek nyilatkozó közjogi méltóságok, politikusok Koltai Lajos Sorstalanság című filmjét a keddi díszbemutató megtekintése után. Orbán Viktor még nem kíván szólni a filmről.

Mádl Ferenc köztársasági elnök felidézte, hogy két héttel ezelőtt jelen volt Auschwitzban a haláltábor felszabadítása alkalmából rendezett megemlékezésen, ott talán még nyersebben lehetett látni, „ez mégis ennek a gyereknek a saját élete”.

A regény maga is megrázó és az életet közvetíti, a filmnek ezt nagyon jól sikerült közvetítenie a nap eseményeinek monoton drámai ismétlődésével, a megalázottságot és a teljes kilátástalanságot – mondta az államfő, jelezve, hogy mindezek ellenére ez a fiatalember még a film végén is a boldogság morzsáiról beszél.

„Én nagyra becsülöm Kertész Imrét, mert ő nagyon sokat írt erről a témáról” – mondta Mádl Ferenc, hozzáfűzve, hogy az író nagyon mélyen átérezte és megírta, hogy ez a dráma, maga a holokauszt mennyire kitörölhetetlen, az emberek nagy részének bizonyos fokig részévé vált, az ember szinte nem tud szabadulni tőle.

A köztársasági elnök kiemelte: ez a kis remény, hogy még a lehetetlen drámai helyzetekben is a boldogságnak esélyét, valami kiutat, a tisztességes jövő esélyeit látja; talán ez az érdeme ennek a történelmi drámának.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a teremből kilépve úgy nyilatkozott: vegyes érzelmeket él át; döbbenetet, megrendülést, csodálatot és azt a művészi hatást, amit Koltai Lajos a mindannyiunk számára jól ismert regényból közvetített.

„Az író és a rendező közös alkotása még hatványozottabban hatással lehet az emberre” – mondta, hozzáfűzve, hogy a Sorstalanságot mindenkinek meg kell néznie.

Szili Katalin kiemelte, hogy maradandó a film hatása, az, amit üzen boldogságról, a boldogság kereséséről, s arról, hogy amikor a legkilátástalanabb az ember élete, akkor is meg kell találni azt, ami a jövőt, az örömöt és a boldogságot jelentheti.

Gyurcsány Ferenc kormányfő láthatóan megindultan lépett ki a vetítőteremből. Az MTI azon megjegyzésére, hogy a film megtekintése előtt azt mondta, nem szeretne „bőgni” a végén, a hasonló élmények felkavarják, szűkszavúan úgy reagált: „lehet, hogy még fog bőgni”.

Orbán Viktor volt kormányfő azzal zárkózott el a véleménynyilvánítástól, hogy még nem kíván szólni a filmről.

Bozóki András kulturális miniszterjelölt az MTI-nek azt mondta: „tulajdonképpen egy szép filmet rendezett Koltai Lajos Auschwitzról és Buchenwaldról”.

Auschwitz, Buchenwald, a koncentrációs táborok és a szépség teljesen összeegyeztethetetlennek tűnik, és ezt a lehetetlent „csinálta meg” a rendező – tette hozzá, jelezve, hogy nem megrázónak, sokkal inkább lírainak látta a filmet.

Mint elmondta, van egyfajta szaggatottsága a történetnek és ez líraivá teszi; nem mutat haláleseteket, és amikor sorban állnak a rabok és azzal küzdenek, hogy talpon maradjanak, azt is úgy próbálja felülről ábrázolni, mintha hullámozna a gabona, megpróbálja a vizuális motívumok alapján megfogni.

„Képekből áll a film, tehát ebből a szempontból erősen látszik, hogy egy operatőr rendezte” – mondta, megjegyezve: „ezt lehet talán a filmmel kapcsolatban kifogásként is említeni, hogy nem egy történetre kihegyezett rendező csinálta, hanem olyan ember, aki képekben, vizuálisan gondolkodik”.

Bozóki András szerint a film hatása is ennek megfelelő lesz; a miniszterjelölt lassabb, elnyúló, hosszan tartó hatással számol, nem elsőhetes kasszasikerrel.

A magyar filmgyártás történetében ez az alkotás mindenképpen mérföldkőnek számít Szabó István és Jancsó Miklós filmjeivel együtt – hangsúlyozta Bozóki András, hozzáfűzve, hogy az adófizetők pénze, amelyet a film támogatására fordítottak, „jó helyre került”.

Comments are closed.