Forrás: Magyar HírlapMultinacionális mama

Ingyenes inkubátorház segíti a magyar szoftverfejlesztőket

Elkönyvelhette első sikereit az IBM magyarországi inkubátorház-programja, amelynek keretében egy kis cég például az elektronikus aláírással kapcsolatos szoftvert tudott a világpiacra dobni. A multi programjának jelentőségét növeli, hogy a csúcstechnológiás fejlesztések és a tudás alapú társadalom felé kacsingató Magyarországon hagyományos technológiai inkubátorház nincs is.

Az IBM inkubátorprogramjának segítségével juthat ki a világpiacra egy magyar mikrovállalkozás, a Polysys Kft. fejlesztése. Polyák Ferenc digitális titkosítási technológiákkal foglalkozó szoftvercége volt ugyanis az egyik első cég, amelynek az amerikai multi tavaly októberben indult programja keretében adott kölcsön több millió dolláros gépeket és szolgáltatásokat. Ezek révén el tudta ismertetni az első platformfüggetlen (azaz minden operációs rendszer alatt használható) elektronikus aláírási szoftverfejlesztő készlet biztonságosságát a Nemzeti Hírközlési Hatósággal. Eddig csak Windows alapú szerverek tudtak hitelesített elektronikus aláírásokat küldeni, mostantól azonban a a Unixra, a Linuxra, a Macintoshra és egyéb rendszerekre is lehet a törvénynek megfelelő titkosítottságú aláírásokat kialakítani. Mint lapunknak Polyák Ferenc elmondta, az IBM-mel világszerte együttműködő cégek köréből már most is volt olyan, amely érdeklődött a CryptoSigno néven futó termék iránt (igaz, az véletlenül épp magyar), s arra számítanak, hogy az IBM által támogatott termékek világkatalógusában más cégek érdeklődését is felkeltheti a szoftverkészítők számára kialakított szoftver.

nem jótékonyság

A fenti konstrukció, amelyben egy nagy technológiai multi inkubátorházat hoz létre, Magyarországon (egyelőre) teljesen egyedi. Olyan természetesen van, hogy egy világcég itt tart fent fejlesztőközpontot – ilyen például az Ericssoné -, s jó tíz éve léteznek itt üzleti inkubátorházak a kezdő vállalkozások számára. Külföldön azonban egyre intenzívebben érdeklődnek a tudásigényes iparágakban a fiatal technológiai cégek „megsegítése” iránt. Így például az egyik legnagyobb amerikai vállalat, a Dow Chemical egy izraeli inkubátorházba, az Ashkelonba fektetett be dollármilliókat. „A multiknak azért éri meg a dolog, mert rálátást kapnak a fejlesztésekre és az új innovációs lehetőségekre. Ez stratégiai befektetés részükről: a támogatott cégekkel a továbbiakban is együttműködhetnek, s azok fejlesztései a multi számára is üzleti, technológiai terjeszkedési lehetőséget jelenthetnek” – magyarázza Osman Péter, a Magyar Innovációs Szövetség vállalkozásfejlesztési tagozatának elnöke.

Folytatás a nyomtatott verzióban.

Dóra Melinda Tünde

©

Comments are closed.