Forrás: Magyar Rádió

Gáza: Tűzszünet van, de azért lövöldöznek

2005. február 10., csütörtök 10:38

206 olvasás

Ariel Saron izraeli kormányfő összehívta a biztonsági kabinet ülését azután, hogy a Gázai övezetben palesztin fegyveresek gránátvetőkkel lőttek egy zsidó telepet.

A lövedékek kárt okoztak, de senki sem sérült meg. A Hamász radikális palesztin szervezet közölte: ezt válasznak szánják arra, hogy korábban egy izraeli telepről leadott lövés megölt egy palesztin fiatalembert.

Az izraeli hadsereg szerint az incidens akkor történt, amikor a palesztin fiatalok túl közel mentek a biztonsági kerítéshez. A történtek a két nappal ezelőtt bejelentett tűzszünet első súlyos megsértését jelentik.

Lemondtak egy mára tervezett izraeli-palesztin katonai egyeztető tárgyalást is a Gázai övezetben – közölte az izraeli rádió.

Saron izraeli kormányfő és Abbász palesztin elnök kedden az egyiptomi Sarm el-Sejkben tartott csúcstalálkozóján jelentette be, hogy az izraeliek és a palesztinok véget vetnek az erőszaknak. A Hamász radikális palesztin szervezet azonban már akkor közölte, hogy nem tekinti magára nézve kötelezőnek a fegyvernyugvást.

Abbász betartatná a tűzszünetet

A palesztin elnök menesztette a Gázai övezet több biztonsági főnökét, és riadót rendelt el a biztonsági erőknél a zsidó célpontok elleni újabb támadások miatt.

A palesztin hatóság illetékesei közölték, távozik posztjáról a Gázai övezet déli részének rendőrfőnöke és nemzetbiztonsági vezetője. Mahmúd Abbász korábban bejelentette: az övezetbe utazik, hogy tárgyaljon a radikális szervezetek képviselőivel.

Kiket enged szabadon Izrael?

Izrael egyelőre nem tesz lépéseket a palesztin szélsőségesek tűzszünetet sértő támadásai miatt annak ellenére, hogy a palesztin hatóság fellépését erélytelennek tartja – közölte az izraeli védelmi miniszter.

Helyi rádióhírek szerint az izraeli kormány arról is döntött, hogy az izraeliek halálát okozó palesztin foglyok közül elengedik az időseket és azokat, akik nem öngyilkos merénylet előkészítésében vettek részt.

Saron korábban elmondta: a keddi csúcstalálkozón azt ígérte Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, hogy szabadlábra helyeznek olyan foglyokat is, akik izraeliek életét oltották ki, de csak akkor, ha a kivonulás a Gázai övezetből nyugodt körülmények között zajlik.

A palesztinok egyébként 8000 fogoly szabadon bocsátását követelik, Izrael azonban csak 900-at kíván elengedni három hónapon belül.

MR

Comments are closed.