Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 11. péntek

Az ukránok nagyon közel, a görögök közelebb a vb-hez

A hét közepi válogatott meccsdömping legfontosabb találkozóját alighanem Athénban vívta egymással az Európa-bajnoki címvédő görög és az 1992-es kontinenselső dán csapat. A Karaiszkakisz-stadionban ugyanis világbajnoki selejtezőn osztottak pontokat. Mégpedig roppant fontosakat – annak fényében,hogy az ugyanebben a csoportban szereplő ukránok Tiranában, anélkül,hogy Sevcsenko betalált volna, 2-0-ra legyőzték a görögverő albánokat, s ezzel fényévekre eltávolodtak az őket üldözőktől. A német Otto Rehhagel vezette görögök Zagorakisz szemfülességének és Baszinasz büntetőjének köszönhetően hamar megnyugtató előnybe kerültek – hogy később kapusuk, Nikopolidisz nyugtalanná tegye őket, mivel az ő hibájából szépített Rommedahl – s hogy aztán a 2. játékrészben önmagát, csapatát és szurkolóit is megnyugtatva, parádés védésekkel akadályozza meg az északiak egyenlítését.

A mieink csoportjában nem rendeztek selejtezőket, ellenben hozzánk hasonlóan a bolgár, a svéd, a horvát és a máltai csapat is megmutatta magát. A szigetországiak a 70. percig jól tartották magukat a norvégok ellen, aztán 10 perc alatt kaptak hármat, s az a 0-3 egyben a végeredményt is jelentette. A horvátok 3-3-at játszottak Izraelben. A svédek és a bolgárok fél szemmel egymást is figyelték, mivel március 26-án egymás ellen lépnek pályára a németországi részvételért, mi meg egy másik szemünkkel a bolgárokat lestük. Hriszto Sztojcskov csapatát mi is hiába figyeltük, és a skandinávok is, a szófiai bolgár-szerb 0-0 legfőbb tanulsága az volt, hogy a zord tél miatt meg nem érkező török játékvezetői hármas hiányában a meccset levezénylő bolgár Genov bíró sem tudta gólig segíteni az egykori rettegett csatárzseniből kapitánnyá avanzsált Barcelona-sztár mai utódait. Viszont, hogy roppant masszív együttes a nostani bolgár válogatott, az kiderült szerdán is. Ugyanez elmondható a svéd válogatottról, amely további bizonytalanságban tartja a tavalyi Eb óta győzni elfelejtett franciákat. Ljungberg góljára Trezeguet legalább válaszolt, s már ez is valami a gallok számára, hiszen ősszel háromszor 90 perc alatt sem volt képes gólt szerezni a világ legjobb csatárai közül verbuválódott támadósor. A svédek viszont büszkék lehetnek magukra: sztárjaik – Larsson és Ibrahimovics – távollétében is ismét meggyőzték a világot, nagyon fel kell kötnie a gatyáját annak, aki neg akarja verni őket.

A nap két leginkább várt összecsapása közül az angol-holland bűn rossz meccsen lett 0-0, a meccs után saját csapata játékában talán csak Eriksson talált biztató momentumokat. Ám aki látta a birminghami 90 percet, nehezen érti, mire gondolhatott az angolok kapitánya egy olyan mérkőzés után, ahol a Rooney, Owen csatársorral felálló együttese legnagyobb helyzeteit Shaun Wright-Phillips hagyta ki az ‘ificsapatával’ felálló Van Basten-alakulattal szemben, s ahol a 2. félidőben semmi sem történt.

Ellenben a világbajnokságra csodaszéppé varázsolt düsseldorfi arénában a házigazda német válogatott a stadionhoz méltó produkciót nyújtott az argentinok ellen, legalábbis a találkozó 70. percéig. Addigra picit elfáradt Jürgen Klinsmann együttese, és csupán azért nem verte meg az olimpiai bajnokot, mert Hernan Crespo klasszismozdulata ellen nem volt ellenszere az egyebekben kifogástalan Owomoyela, Wörns, Mertesacker, Hitzlsperger védőnégyesnek, valamint a Farina bíró által megítélt komolytalan büntetőt (Freier a labdát rűgta el Sorin elől a 11-est megelőzően) sem hibázta el az 50. válogatott meccsén a 35. gólját jegyző Crespo. A németek találatait a 2-2-re végződőtt összecsapáson Frings és Kuranyi szerezte.

Molnár Csaba

Molnár Csaba

CopyRight Népszava

Comments are closed.