Forrás: Népszava

Népszava Online 2005.2.902:59

Koltai Lajos: A film után a csend beszél leginkább

A film végén, egy helyén való dolog van, a csend- fogalmazta meg Koltai Lajos rendező a Sorstalanság című film díszbemutatóján, kedden este a Budapest Kongresszusi Központban. Koltai a vetítés előtti beszédében azt kérte a közönségtől, próbálja a filmet ‘átölelni’. A teltházas teremben vastaps fogadta az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imrét a vetítés előtt.

A Sorstalanság díszbemutatóján Kepes András konferálta fel a várakozásokkal teli alkotás rendezőjét, Koltai Lajost. Koltai meghatódottan köszöntötte a Kongresszusi Központ közönségét. ‘Négy éve várok arra a pillanatra, hogy bemutassam ezt a filmet. Kertész Imre döntésével, hogy a filmet én rendezzem meg, négy évre eldőlt a sorsom. Szeretném önök elé tárni ezt a könyvet. Tessék átölelni! Remélem, lehet.’ – fogalmazott.

A magyar filmfesztiváloknál szokatlan módon a vetítés kezdete előtt Koltai a színpadra kérte a stábot, alkotótársait. ‘Azt gondoltuk, hogy bemutatkozunk az elején, mert úgy érezzük – reméljük, hogy így lesz – ennek a filmnek a végén, egy helyén való dolog van, és ez a csend. Nem törnénk meg azzal, hogy odatolakszunk a színpadra. Szeretném megköszönni a megköszönhetetlent’.

A sokak összmunkáját dicsérő stábból, mint mondta, nem tud mindenkit bemutatni, akik nagy utat tettek vele együtt. A színészek és a stábtagok hangos elismerése mellett, nagy taps fogadta a rendező ‘szemét’ Pados Gyula operatőrt, akit Koltai vizuális partnerének nevezett, valamint a főszereplő Nagy Marcellt, aki a rendező szerint szívét, lelkét és a testét adta ehhez a filmhez. Az igazi vastapsot az utolsóként színpadra szólított Kertész Imre, a Sorstalanság Nobel-díjas szerzője és a film forgatókönyvírója kapta.

Herczeg Dóra

CopyRight Népszava

Comments are closed.