Forrás: MA

[cikk] Történelmi ‘nem’ az erőszakra

Történelmi pillanathoz érkezett a Közel-Kelet, négy év ellenségeskedés után mind az izraeli, mind a palesztin vezető békenyilatkozatot tett.

2005.02.09 07:21 NOL

Vajon lesz-e elég erő, tekintély Mahmud Abbasz palesztin vezetőben, hogy visszafogja a terrorra hajló csoportokat, a Hamaszt, a dzsihádistákat, amelyek a sarm-es-sejki talákozó eredményei megtorpedózását akarják? Vajon meg tudja-e győzni Ariel Saron izraeli kormányfő saját szélsőségeseit a béke alapja: az engedmények szükségességéről?

Véget vetnek az egymás ellen irányuló erőszaknak – jelentette be immár hivatalosan is Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmud Abbasz palesztin elnök kedden az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Történelminek nevezhető ígéreteiket Abbasz és Saron külön nyilatkozatban tették meg. A palesztin vezető minden izraeliek elleni támadás beszüntetése, az izraeli miniszterelnök pedig a palesztinok elleni katonai akciók befejezése mellett kötelezte el magát az egyiptomi üdülővárosban.

Az elmúlt hetek nem hivatalos tűzszüneti megállapodásainak mostani megerősítését a világ a palesztin intifáda (felkelés) végeként, a békefolyamat újraindításaként értékeli. A szélsőséges palesztin szervezetek azonban hangsúlyozzák: őket semmi nem kötelezi Abbasz ígéreteinek betartására. Emiatt az izraeli biztonsági erők különleges készültségben maradtak.

Kapcsolódó írások:

Közel-keleti látogatást tesz az EU külügyi biztosa »

Comments are closed.