Forrás: MNO

Nem ismerik el a fegyveres csoportok a tűzszünetet

Palesztinok százait engedhetik szabadon

2005. február 9. 14:00

MNO

A Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szervezet bejelentette: nem tartja magára nézve kötelező érvényűnek a palesztin és izraeli vezetők által Egyiptomban, kedden megkötött tűzszüneti megállapodást. A két fegyveres csoport döntő szerepet játszott az újabb palesztin felkelés idején.

Az egyiptomi megállapodás sikere törékeny lehet, ha azt a palesztin fegyveresek nem szentesítik – figyelmeztet a BBC. Oszama Hamdan, a Hamász libanoni képviselője kijelentette: a tűzszüneti megállapodás nem kötelező érvényű a Hamász-tagokra. A Hamász véleménye szerint tárgyalni kellett volna velük bármely megállapodás megkötése előtt – számol be a brit közmédium. Hamdan kijelentette: a palesztinok követeléseit nem vették figyelembe a megállapodáskor. Nincs fegyverszünet és megállapodás, amely megállítaná az ellenállást – fogalmazott.

Az Iszlám Dzsihád szóvivője is szkeptikusan nyilatkozott a megállapodásról, mely szerinte „semmi újat” nem tartalmaz.

A palesztin-izraeli megállapodás egyébként megteremtheti a helyzet normalizálásának legalapvetőbb feltételeit: Izrael vállalta, hogy rövidesen több száz palesztin foglyot enged szabadon és megszünteti több, Ciszjordániában fekvő város katonai ellenőrzését. A zsidó állam az egyiptomi megállapodások értelmében lehetővé teszi, hogy családtagjaik meglátogassák az izraeli börtönökben fogva tartott, letartóztatott palesztinokat, illetve, hogy a palesztin munkavállalók ismét beléphessenek Izrael területére (illetve az izraeli államon belül a zsidók által lakott, újabban fallal elválasztott területekre – a szerk.)

A keddi tűzszüneti megállapodásról Mahmúd Abbász elmondta: véget érhet az izraeliek és a palesztinok közötti erőszak négy esztendeje, s egy új korszak kezdődhet: a békéé és a reménykedésé.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök megígérte: ha a fegyveres csoportok beszüntetik az erőszakcselekményeket, az izraeli hadsereg is leállítja a palesztin célpontok elleni akciókat.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.