Forrás: NOL

Magyar-izraeli high-tech-kapocs

Népszabadság Online, 2005. február 9. 12:58

A második magyar-izraeli high-tech üzleti és együttműködési fórumon mintegy 12-12 izraeli és magyar távközlési és informatikai vállalat tárgyal vegyes vállalatok és közös projektek létrehozásáról Budapesten.

A budapesti izraeli nagykövetség kereskedelmi osztálya, az Izraeli Export és Nemzetközi Együttműködési Intézet és a Globus Gate Group által szervezett fórumon Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium államtitkára kifejtette: Magyarország számára a 6,7 millió lakosú, Magyarország területének ötödét kitevő Izrael példa arra, hogyan lehet egy kis ország élenjáró az információtechnológiában, miközben megőrzi identitását.

Az izraeli high-tech export 2004-ben elérte a 13,2 milliárd amerikai dollárt, ami a GDP 14 százaléka, és 22 százalékkal emelkedett 2003-hoz képest.

Yehiel Assia, az Izraeli Export és Nemzetközi Együttműködési Intézet vezérigazgatója elmondta: Magyarország nagyon fontos piac az izraeli cégek számára, mert fekvése stratégiai jelentőségű Kelet- és Nyugat-Európa között, különösen az EU csatlakozás után. Az izraeli cégek pedig a magyar vállalatok számára nyithatnak kaput az Egyesült Államok piaca felé – tette hozzá.

Számos izraeli cég aktív kereskedelmet folytat a magyar piacon, ezek közül a szélessávú vezeték nélküli internet szolgáltató Alvarion, az integrált hálózati megoldásokban világvezető ECI Telecom és az innovatív hálózati megoldásokat kínáló RAD Data Communication részt vesz a mostani fórumon – emelte ki az izraeli vezérigazgató.

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok jelentősen fejlődtek tavaly: a 2003-as 180 millió dolláros forgalom 2004-re több mint 300 millió dollárra emelkedett.

A Magyarországra irányuló izraeli export 22 százaléka a távközlési szektorból érkezik, ám ezek a számok nem tartalmaznak minden adatot, mert az izraeli cégek egy része nem terméket, hanem szolgáltatást ‘szállít’.

Az izraeli befektetők eddig több mint 2 milliárd dollár értékben fektettek be Magyarországon. A befektetések három nagy területre érkeztek: az ipari parkokba mintegy 125 millió dollár, a távközlési szektorba csaknem 200 millió dollár, míg ingatlanfektetésekbe több mint 1 milliárd dollár izraeli tőke áramlott.

Ilana Kapitolnik, a Globus Gate Group igazgatója közölte: a budapesti high-tech üzletember találkozót szeretnék rendszeressé tenni, ami a múlt év januárban megtartott budapesti magyar-izraeli információ- és távközlés-technikai fórum, és a tavaly novemberben Tel-Avivban megrendezett Telecom-konferencia folytatása, és kiváló lehetőséget teremt a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.