Forrás: RTL Klub

2005-02-09 07:14

Koltai Lajos elkészült

A Sorstalanság – amely már négy éve az élete része – hamarosan a mozikba kerül.

Video

Koltai Lajos elkészült

Az egyik legmonumentálisabb magyar alkotás születése egy álom megvalósulása is egyben, hiszen Koltai öt évvel ezelőtt az azonos című regény elolvasása után gondolta először azt, hogy érdemes rendezésbe vágni a fejszéjét.

-2001-ben volt, hogy elkezdtünk erről beszélni, hogy forgatókönyv legyen és én legyek a rendező – meséli.

Mára a Sorstalanság a magyar filmtörténet egyik legnagyobb szabású vállalkozásává nőtte ki magát. Nem csak a 1,9milliárdos költségvetés miatt, hanem mert soha nem volt ennyi – közel 150 – szöveggel rendelkező színész magyar filmben.

Az egyik legfontosabb felnőtt szereplő egy ideig vonakodott igent mondani a felkérésre, mert családja révén a történet személyesen érintette.

-Kétszer éltem át. Egyszer mint gyerek, most mint felnőtt, aki elveszti a gyerekét a filmben. Kicsit megrázó volt a felvételek első pár napja – mondja Harkányi Endre.

Nehéz napokat élt át a film főszereplője, a Köves Gyurit alakító Nagy Marcell is, aki egy budapesti középiskola nyolcadik osztályos tanulója. Kitartása és fegyelmezettsége nagyban hozzájárult a sikeres munkához.

Marcell jól viselte a lelkileg és fizikailag is megterhelő hatvan napos forgatást, ahol szülei végig mellette voltak.

Marci, aki a film abszolút főhőse komoly terhelés alatt volt és elismerte, hogy volt, amikor nehezen bírta a drámai jeleneteket.

-Fizikailag amikor a platón locsolnak, lelkileg a fürdős veszekedős jelenetet – meséli.

A fiatalembert, akit 3000 gyerek közül választottak ki, az egész stáb a szívébe zárta. Mindenki egy emberként támogatta, így a 13 éves fiú lelke és személyisége jól bírta a megterhelést.

-Az nagyon jó volt, hogy egy-egy nehéz jelenet után, ha vége volt, vissza lehetett térni a hétköznapokba és így kevésbé viselte meg az embert.

-A sorstalanság hőse kénytelen megélni azt a borzalmas időt, amit rá mértek, percről-percre, óráról- órára. Ez az idő a borzalom, amit Lajos mindjárt megértett – mondja a mű írója, Kertész Imre.

A tizenegy hét alatt száz fős stáb dolgozott a forgatásokon, ahol összesen tízezer statiszta szerepelt. A hitelesség kedvéért hatalmas díszleteket készítettek, mindent az eredeti méreteknek megfelelően. Szakértők szerint soha korábban még nem építettek ekkora díszletet magyar filmhez.

-Azért is akartam így megépíteni az eredeti helyszínt, hogy ha valaki oda bemegy, találkozzon azzal az élménnyel, amivel azok az emberek akik ott kénytelenek élni – mondja Koltai.

A nehéz forgatási napokról a színészek még is úgy nyilatkoztak, hogy jó hangulatú és nagyon profi munka folyt a két hónap alatt.

-Itt egy idegeskedés, egy hangos szó nem volt, semmi. Mindenki nagy szeretettel nagy odaadással dolgozott. Remélem sikeres lesz – mondja Harkányi Endre.

Személyesen Koltai Lajos életéhez is sokat adott ez a film. Úgy érzi, az elkészült mű 2óra 13perce pont olyan, amilyennek anno megálmodta.

-Iszonyatos tanulságokkal járó négy év volt, minden szempontból.

Koltai Lajos tehát megvalósította álmát elkészítette a Sorstalanságot, amellyel nem csak egy film, hanem egy rendező is született.

Comments are closed.