Forrás: RTL Klub

2005-02-09 10:30

Káros sztereotípiák

Vallásos zsidók támadják Dustin Hoffmant és Barbra Streisandot.

Hitlert is idézve támadja egy amerikai konzervatív zsidó szervezet vezetője a Vejedre ütök című filmet.

Daniel Lapin rabbi, a Toward Tradition nevű vallásos szervezet első embere azt kifogásolja, hogy a hatalmas sikerű filmben Dustin Hoffman és Barbra Streisand olyan karaktereket alakítanak, amelyek alkalmasak a zsidókról kialakított káros sztereotípiák terjesztésére. Hoffman és Streisand szexmániás zsidó házaspárt játszanak, és a filmben ennek folytán mindenféle, Lapin szerint „idétlen” szituációba keverednek.

A rabbi ezzel kapcsolatban idézi Adolf Hitler egyik hírhedt beszédét, amelyben kirohanást intéz a zsidók ellen, mondván, „élen járnak az irodalmi mocsok, a művészi szenny és a színházi idiotizmus terjesztésében”. A rabbi szerint a Vejedre ütökben megjelenő zsidó házaspár pontosan megfelel a náci sztereotípiáknak, ezért alkalmat ad az antiszemitáknak gyűlöletük elmélyítésére. Lapin felhívja a zsidó közösségeket arra, hogy a fentiek miatt harcoljanak az ilyen filmek ellen.

A rabbi egyébként más amerikai zsidó hírességeken is elveri a port, így megkapja a magáét a szintén merész szexuális tréfáiról ismert rádiós műsorvezető, Howard Stern is, akárcsak Dr. Ruth Westheimer rádiós szexterapeauta és Jerry Springer showman.

Comments are closed.