Forrás: HVG

A reformokat mozdítaná elő

Bush újabb „koordinátort” állít a Palesztin Hatóság mellé

2005. február 09. 08:21Utolsó módosítás: 2005. február 09. 08:25

Az amerikai kormány fontolgatja, hogy „koordinátort” nevez ki a Palesztin Hatóság mellé a palesztin gazdasági és politikai reformok előmozdítása végett – közölték Washingtonban.

Hétfőn az amerikai kormány már kinevezett egy hasonló koordinátort azzal a céllal, hogy segítse a palesztin kormányt a biztonsági helyzet javításában. A diplomáciai források valószínűnek tartják, hogy az amerikai kormányzat képviselője március elsején, a közel-keleti helyzetről tartandó londoni konferencián jelenti be az újabb koordinátor kinevezését.

Nabíl Saat palesztin külügyminiszter kevéssel az izraeli-palesztin csúcstalálkozó után Damaszkuszba utazott, hogy tájékoztassa Szíria vezetőit a sarm-es-sejki csúcson elért eredményekről. A Hamász és az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezetek képviselőivel is találkozott a szíriai fővárosban. Saat hangsúlyozta megbeszélésein: abból indul ki, hogy a felek tiszteletben fogják tartani az egyiptomi üdülőhelyen elért megállapodásokat.

Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette a keddi csúcstalálkozón, hogy az izraeli és a palesztin fél kölcsönösen beszünteti az egymással szembeni erőszakcselekményeket. A Hamász egy képviselője azonban jelezte, hogy a radikális szervezet nem érzi kötelezőnek magára nézve az Abbász által vállalt kötelezettségeket, mert a sarm-es-sejki csúcson kötött megállapodások nem tükrözik az összes palesztin szervezet álláspontját.

Néhány órával az izraeli-palesztin tűzszünet kihirdetése után fegyveres incidens történt Ciszjordániában egy zsidó telep közelében. Fegyveresek tüzet nyitottak egy zsidó telepes gépkocsijára és egy izraeli katonai őrhelyre. Az izraeli hadsereg közlése szerint senki sem sebesült meg a fegyveres támadásban.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Megkezdődhet az izraeli kivonulás több ciszjordániai városból  Négyes csúcs a Közel-Kelet békéjéért   Négy év óta először izraeli-palesztin csúcs lesz kedden  Újra megnyitotta Izrael a rafahi átkelőt a palesztinok előtt  Riadókészültség Izraelben a csúcs idején

Comments are closed.