Forrás: NOL

„Bush megmutatja legszebb mosolyát”

BBC-lapszemle, 2005. február 9. 09:00

Az európai napilapok Condoleezza Rice párizsi beszédét és a palesztin-izraeli fegyverszünetet emelik ki fő témáikként.

A LE MONDE tekintélyes francia napilap aláhúzza a tényt, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter (úgymond) ‘az iraki háborút ellenzők főhadiszállásán’ mondta el kulcsfontosságú beszédét, amelynek célja a transzatlanti kapcsolatok újraélesztése. Rice beszéde az újság szerint ‘egyértelmű fordulópontot jelent a francia-amerikai kapcsolatokban, amelyet súlyosan megrongált, hogy Franciaország ellenezte az iraki háborút és a vég nélküli megszállást’.

Még mindig Párizsban a LIBERATION címlapján az amerikai külügyminiszter illedelmesen mosolyog, a címsor pedig így hangzik: ‘Bush megmutatja legszebb mosolyát’. Szerkesztőségi cikkében a lap azt írja: ‘Condi Rice, nyugalmazott zongorista, hibátlan szólóestet adott elő európai diplomáciai gáláján Párizsban. Főnöke egyértelműen fő céljává tette az összetört diplomáciai kapcsolatok helyreállítását.’ A Liberation felteszi a kérdést, hogy vajon Bush elnök ‘tényleg átalakította-e stratégiáját és elkötelezte magát a többoldalú kapcsolatok és a párbeszéd mellett, vagy csak puszta taktikai kiigazítást hajt végre az Irakban támadt nehézségei miatt?’

A kifejezésnek, amelyet a svájci LE TEMPS használ az 1970-es évek Amerikájára utaló sugallata van, de nem emiatt mondja a lap, hogy tegnap Párizsban ‘egy fekete párduc lenyűgözte közönségének kezdetben szkeptikus kétlábúit’. A lap folytatja az állatvilágból vett hasonlatokat azzal, hogy kijelenti, Condoleezza Rice-nak sikerült ‘megfordítania a szerepeket’ és inkább úgy tűnt, mintha nem ő, hanem a közönsége tartana kalitkát. A Le Temps arra a következtetésre jut, hogy az amerikai külügyminiszter produkciója a ‘diplomácia testbeszéd győzelme volt’.

A tegnap létrejött izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodásról a német FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG azt írja, hogy politikai jelentőségét azok a körülmények fogják meghatározni, amelyek után már egyik fél úgy érzi, hogy nem kell tartania magát az egyezséghez. ‘Ha a megállapodás megsértése az egyik fél részéről azonnal azt eredményezi, hogy a másik fél többet nem tartja kötelezőnek a betartását, akkor a tűzszünetnek vajmi kevés a politikai jelentősége’ – írja a német lap.

A brit THE INDEPENDENT ennél sokkal lelkesebben fogadja a tűzszünetet. Címlapján Mahmoud Abbas, a palesztin hatóság elnöke fog kezet Ariel Sharon izraeli miniszterelnökkel a ‘Reményünk a békére’ címsor alatt. A lap amellett, hogy teljes címoldalán a két vezető beszédeit és köszönetmondását idézi, több belső oldalán keresztül ‘Az intifáda vége’ címmel részletezi a palesztin-izraeli konfliktust és a tűzszünet jelentőségét. A The Independent úgy véli, hogy a palesztin-izraeli tűzszünet a konfliktus végét jelenti, majd egy teljes oldalon keresztül a négy évig tartó vérontásról, az otthonok lerombolásáról, az öngyilkos merényletekről és a célzott kilövésekről ír.

Míg a FINANCIAL TIMES szintén Abbas és Sharon képét tartotta fontosnak címlapjára tenni, addig három másik brit napilap, a THE TIMES, a THE GUARDIAN és a THE DAILY TELEGRAPH az új brit hősnő, Ellen McArthur fotóját ítélte hasonló jelentőségűnek. A 28 éves vitorlázó hölgy új világrekordot állított fel azzal, hogy trimaránján ő volt a leggyorsabb, aki egyedül körbehajózta a Földet.

Összeállította: Szilasi Viktória (BBC)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.