Forrás: Világgazdaság

Önkormányzatok

Adókedvezményekre számítanak

[2005-02-09]

A városrehabilitáció felgyorsítása érdekében az adótörvények módosítását kívánja kezdeményezni a főváros VII. kerületének polgármestere. Hunvald György tegnap bejelentette: márciusban össze szeretné hívni azoknak a városoknak és kerületeknek a polgármestereit, amelyek területén nagyobb műemléki jelentőségű körzetek vannak. Véleménye szerint az érintett városvezetőknek közösen kellene fellépniük azért, hogy az építészeti-kulturális örökség megőrzése érdekében az önkormányzatok, a befektetők és a helyi lakosság adókedvezményeket kaphassanak.

Belső-Erzsébetváros tavaly nyáron került a figyelem középpontjába, amikor a helyi építészeti értékek védelmére alakult ÓVÁS! Egyesület fellépett a befektetők által tervezett bontások ellen. Beadványuk alapján a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ideiglenes területi védelem alá helyezte a világörökség védőzónájaként meghatározott, Pest régi zsidónegyedeként ismert területet. A kulturális örökség miniszterének tavaly novemberi rendeletével egységes, műemléki védettségű, védett terület jött létre Pest, illetve Buda belső területén, amely magában foglalja Belső-Erzsébetvárost is.

A kerület tavaly megkezdte a bontásokat lehetővé tevő helyi szabályozási tervek felülvizsgálatát. Hunvald György rámutatott: az önkormányzat kiemelten kezeli a terület rehabilitációját. A régi, leromlott állapotú épületek megőrzése a mai kor színvonalán azonban költségesebb, mint új házak építése, a polgármester ezért az értékek védelme érdekében szükségesnek tartja az állami részvételt. Egyrészt szeretnék kezdeményezni, hogy a lakások tulajdonosai kaphassanak olyan kedvezményes hitelt, amely mögött állami fedezet lenne, így nem kellene jelzáloggal terhelni az ingatlanokat. Jelenleg csak ez a lehetőség van, de ez elriasztja a lakókat a felújítás vállalásától. Javasolják, hogy a rehabilitációra fordított összeget, illetve annak meghatározott részét is le lehessen írni a személyi jövedelemadóból. Az önkormányzatok, illetve a befektetők számára különösen fontos lenne, hogy a felújításhoz használt anyagok forgalmi adóját visszaigényelhessék, valamint társaságiadó-kedvezményt kaphassanak.

Comments are closed.