Forrás: Hírtv

Véget ért a második palesztin felkelés

Dátum: 2005. Feb. 08., Tuesday, 16:56

Rovat Külföld

Remény a békére. Kihirdették a tűzszünetet Izrael és a Palesztin Hatóság között. A világ bizakodik, a munka legjava azonban még csak most kezdődik.

Mosoly, kézfogás, gratuláció. A béke és a remény időszakának kezdete. Ezt mondta az izraeli miniszterelnök a tűzszünet kihirdetése után.

‘A mai tárgyaláson megállapodtunk Abbasz elnök úrral abban, hogy beszüntetik az izraeliek ellen indított támadásokat. Ennek fejében Izrael beszünteti a palesztin területeken zajló katonai akciókat. Mostantól a békén dolgozunk’ – nyilatkozta Ariel Saron.

Bármennyire is szélesek a mosolyok, a munka java csak ezután jön. Izrael megkezdheti csapatkivonást a megszállt területekről, de erről még a zsidó államon belül sincs egyetértés. Nincs megállapodás az önálló palesztin állam határairól sem. Izrael az 1967-ben megszállt területeknek csak 60 százalékát adná vissza. A radikális szervezetek, köztük a palesztin Hamasz és a libanoni síita Hezbollah viszont a teljes kivonulást követeli. Ellenkező esetben újrakezdik a harcot Izrael ellen.

‘Az első lépést megtettük, de hosszú még az út. Azt azonban mindenkinek meg kell értenie: fegyverrel semmit sem érünk el, érvekkel mindent. Nem hagyom, hogy még egy ártatlan ember meghaljon’ – mondta Mahmúd Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke.

A fegyverszünettel lezárt második intifádát még Jasszer Arafat hirdette meg 2000-ben. Az Izrael elleni szent háborúnak 4175 áldozata volt, 80 százalékuk palesztin.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=39584

Comments are closed.