Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 9. szerda

Terrorakciótól féltenek egy budapesti szállodát?

Több napja fokozott rendőri jelenlét tapasztalható az egyik, forgalmas helyen lévő budapesti szálloda környékén. Egyes szakmai körök kiszivárogtatása szerint feltételezhető, hogy egy terrorfenyegetéssel kapcsolatos bejelentés miatt kapott a hotel különleges védelmet. A BRFK szerint erről szó sincs, pusztán fokozott ellenőrzést tartanak az adott kerületben.

Napok óta fokozott rendőri jelenlét tapasztalható az egyik fővárosi szállodában és környékén. Egyes, nem hivatalos rendőrségi források azt feltételezik, hogy egy terrorfenyegetettséggel kapcsolatos bejelentés miatt kapott átmenetileg különleges figyelmet az épület. Hírforrásaink szerint az is elképzelhető, hogy a rendőri jelenlét szoros összefüggésben van azzal a romániai akcióval, amely során nemrég hét arab személyt vettek őrizetbe terrorgyanúval a szomszédos országban. Mint ismert, a napokban az észak-moldvai Jászvárosban a román legfőbb ügyészség és a hírszerző szolgálat közös akciója során hét arabot tartóztattak le, feltételezésük szerint mindannyian kapcsolatot tartottak az Al-Kaida nevű terrorszervezettel. Úgy tudjuk, hogy az ügynek magyarországi vonatkozás is van, ennek részletei azonban nem ismertek.

Kozák László, a BRFK sajtószóvivője lapunk azzal kapcsolatos kérdésére, hogy milyen okból kap fokozott felügyeletet a szálloda, úgy fogalmazott: a szóban forgó épület nem kapott különleges védelmet, pusztán az adott kerületben van fokozott rendőri ellenőrzés. Feltételezhető tehát, hogy ez a fajta rendőri jelenlét okozza azt a képzetet, hogy az épület különleges védelem alatt áll.

A Népszava megkereste a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékesét is, aki lapunknak azt a tájékoztatást adta, hogy az ügyben ‘nem tudnak információval szolgálni’.

Emlékezetes, korábban az izraeli elnök budapesti látogatása előtt vettek őrizetbe egy magyar állampolgárságú muszlim férfit. Saleh Tayseer a Bartók Béla úti mecset imámja volt, akivel kapcsolatban a rendőrség azt állította: terrorakcióra készült az egyik fővárosi zsinagóga ellen. A palesztin származású férfi ellen végül – hosszas előzetes letartóztatása után – megszűntették az eljárást.

A Nemzetbiztonsági Hivatal érvényes állásfoglalása szerint hazánk terrorfenyegetettsége az elmúlt időszakban nem nőtt. Az NBH honlapján ezzel együtt több napja olvasható egy tájékoztató anyag, amely a muszlim terroristák felismerését és a terrorcselekmények társadalom általi megelőzését szolgálja. A dokumentum felhívja az állampolgárok figyelmét arra, hogy a terroristák ‘általában a könnyen sebezhető, kevéssé védett, … sok ember által látogatott épületek, épületegyüttesek számítanak veszélyeztetett objektumoknak’.

Szalay Tamás Lajos

CopyRight Népszava

Comments are closed.