Forrás: NOL

Teherán szerint nem árthat atomprogramjának egy támadás

Rice: Irán problematikus – Blair: Irán a terroristákat segíti

Munkatársunktól, 2005. február 8. 11:00

Az iráni atomprogramnak nem tud ártani egy esetleges amerikai katonai támadás, ha az Egyesült Államok mégismegpróbálná tönkretenni az iráni atomlétesítményeket, akkor elrejtenék azokat a hegyek gyomrában, és ott folytatódna a program – jelentette ki az iráni atomválság megoldásáról európai országokkal tárgyaló iráni küldöttség vezetője az állami televízióban.

Haszan Rohani a keddre virradóra sugárzott interjúban mindazonáltal kijelentette, hogy szerinte nem „komoly” a katonai támadással való amerikai fenyegetés, de egy ilyenből az Egyesült  Államok nem is húzna semmilyen hasznot. „Iránnak létezése óta soha nem volt olyan nagy katonai ereje, mint most” – szögezte le.

George Bush amerikai elnök újraválasztása óta ismét erőteljesebb lett a nyilatkozatháború a két ország között. Bush soha nem volt hajlandó kizárni, hogy az Egyesült Államok katonai támadást indít Irán ellen, ha – amint ezt Washington és Izrael állítja – a  délnyugat-ázsiai ország békés célú atomprogramjának örve alatt  atomfegyvert akar kifejleszteni.

Az európaiak és az irániak közötti tárgyalássorozat kedden Genfben folytatódik. Rohani – aki amellett, hogy főtárgyaló, a nemzetbiztonsági tanács titkára is – ismét elmondta Teherán azon  álláspontját, hogy az európaiak húzzák az időt a tárgyalásokon, és  ha március 21-éig nem érnek el eredményt, akkor Irán nem érzi  szükségét annak, hogy folytassa ezt a vitát. A főtárgyaló  leszögezte, hogy hazája véget akar vetni az Egyesült Államokkal  szemben évtizedek óta fennálló ellentéteknek, de éppen Washington nem akarja ezt.

Rice: Irán problematikus

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy keddi lapinterjúban megerősítette kormányának Iránnal szembeni vádjait. Rice korábban úgy nyilatkozott, hogy Irán elleni támadás most nincs tervbe véve, és támogatják az Európai Unió azon diplomáciai erőfeszítéseit, amelyekkel el akarja érni, hogy az iráni atomprogram  szigorúan békés célú maradjon.

A keddi intejúban a külügyminiszter a Bild című nagy példányszámú német lappal közölte: az irániak „doktrínájuk alapján Izrael megsemmisítését kívánják, támogatják (Izrael) palesztin ellenfeleit és a terroristákat.” Rice szerint Teherán, annak alapján ítélve, ahogy népével bánik,  nem tart lépést azokkal a reformokkal, amelyek „utat törnek a  Közel-Keleten”. Irán egyre kevésbé van összhangban a térségbeli fejleményekkel, „amelyek megjelennek az Izrael és a palesztinok közötti béke utáni vágyban”.

Az amerikai külügyminiszter szerint Irán problémát jelent a nemzetek közössége számára. A nemzetek közössége – fejtegette  Condoleezza Rice – azon fáradozik, hogy megszabaduljon a  terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek és a brutális diktatúrák jelentette fenyegetéstől, s egy reményteli jövő felé forduljon. Az irániak ebben a tekintetben „problémát” jelentenek, a nemzetek közösségétől olyan üzenetet kell kapniuk, hogy „magatartásuk  problematikus” – közölte az európai és közel-keleti körúton tartózkodó amerikai külügyminiszter.

Blair szerint Irán a terroristákat segíti

A brit miniszterelnök  szerint Irán jelenleg is segíti a nemzetközi terrorizmust. Tony Blair keddi meghallgatásán szorgalmazta, hogy minél több ország vegyen részt az iraki kiképzési programban.

Blair, aki az alsóházi bizottsági elnökökből álló, úgynevezett összekötő bizottság kérdéseire válaszolt – ezek a meghallgatások évente kétszer esedékesek -, azt mondta: a terrorizmus azokban az országokban tenyészik, amelyeket elnyomó rezsimek uralnak.

Arra a kérdésre, hogy ilyen országnak tekinti-e Iránt is, a brit kormányfő azt mondta: „semmi kétség nincs aziránt”, hogy Irán támogatja a terrorizmust.

Blair továbbra sem volt hajlandó hozzávetőleges dátumot sem meghatározni a szövetségesek iraki kivonulására, csak annyit mondott: a „szuverén iraki kormány” döntésén múlik, hogy a koalíciós erők meddig maradnak. Hozzátette, hogy az iraki biztonsági erők kiképzése még nem megfelelő mértékű.

Ezzel kapcsolatban a brit miniszterelnök azt mondta: reméli, hogy minél több ország csatlakozik a NATO kiképzési programjához, olyanok is, amelyek nem vettek részt az iraki konfliktusban vagy az utána következő tevékenységekben. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.