Forrás: NOL

Rice olajága Európának

Hírösszefoglalónk, 2005. február 9. 00:00

Párizsban kulcsfontosságúnak tekintett külpolitikai beszédében az új amerikai külügyminiszter a korábbi nézeteltérések elfelejtésére szólított fel olajágat nyújtva Európának. – Ideje elfordulni a múlt nézetkülönbségeitől. Amerika kész rá, hogy együttműködjön Európával a közös kérdésekben, és Európának is készen kell állnia, hogy együttműködjön Amerikával – mondta Condoleezza Rice. Méltatta a sarm-es-sejki izraeli-palesztin  békenyilatkozatokat, amelyeket „fontos lépésnek” tartott. Irak kapcsán felszólította Európát, csatlakozzon az USA-hoz az iraki nép segítésében, hogy megteremthesse saját politikai intézményrendszerét, biztonságát.

Az USA azért választotta Párizst a beszéd színhelyéül, mert a korábbi, főként a Bush-kormányzat idejére összpontosult konfliktusok (iraki háború, Közel-Kelet, Izrael támogatása stb.) ehhez a városhoz, Franciaországhoz kötődtek, és Franciaország volt az iraki katonai beavatkozás legélesebb kritikusa.

Rice útja, amely egyértelműen az amerikai-európai kapcsolatok javítását, Amerika közeledését célozta, előkészíti George W. Bush amerikai elnök február végére tervezett európai látogatását. A külügyminiszteri út üzenete, ahogy a Reutersnek egy washingtoni külügyi tisztviselő fogalmazott: vége az amerikai kormányzaton belüli vitának, hogy Európa partnere, avagy vetélytársa az USA-nak.  

Condoleezza Rice nemcsak Párizsban, de európai körútja korábbi állomásán, Rómában is keményen fogalmazott Irán, mindenekelőtt Szíria kapcsán. Felszólította Damaszkuszt, ne támogasson szélsőséges csoportokat, hacsak nem akarja kockáztatni az elszigetelődést. Irán ügyében némileg visszafogta a hangnemet, amit viszont sok európai megfigyelő gyanakvással fogad. Emlékeztetnek az unió helyzetéről mondott amerikai elnöki beszédre, amelyet Bush teletűzdelt a szabadságra vonatkozó utalásokkal. Nem arról van-e szó, hogy az Európával való megbékélést az USA-nak nem tetsző rezsimek, vezetőik elleni amerikai támadások követnék? – kérdik.

Párizs „konstruktív párbeszédet” akar folytatni Washingtonnal minden nagy nemzetközi kérdésben – jelentette ki kedd este Jacques Chirac francia köztársasági elnök, miután az Élysée-palotában fogadta az amerikai külügyminisztert. George W. Bush amerikai elnök február végi brüsszeli látogatása fényében Chirac arról biztosította Rice-t:  Franciaország támogatja az Irakban a januári választásokkal beindult politikai folyamatot, és kiáll az arab ország integritása mellett.

A washingtoni vendég megismételte: új fejezetet kíván nyitni az  Egyesült Államok és Franciaország kapcsolataiban, amelyeket alaposan  elrontottak az iraki háborúval kapcsolatos nézeteltérések.   Hasonlóan fogalmazott a Rice-szal közös sajtókonferenciáján Michel Barnier. A francia külügyminiszter szerint a párbeszédnek a többi között a gyakoribb kommunikáción és a másik fél helyzetének tiszteletben tartásán kell alapulnia – írta az MTI. 

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.