Forrás: Origo

Öt év után véget érhet a közel-keleti vérontás

2005. február 8., kedd, 16:16

Tűzszünetet kötött keddi egyiptomi találkozóján Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök. A megállapodás értelmében a felek kölcsönösen leállítják az egymás elleni erőszakos cselekményeket, a palesztinok befejezik az intifádát, Izrael pedig leállítja a palesztinok elleni katonai műveleteket.

Tűzszünet megkötését jelentette be kedden Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megrendezett csúcstalálkozó után – írja a BBC. Abbász elmondta: Saron kormányfővel egyetértettünk abban, hogy megállítunk minden izraeliek és palesztinok elleni erőszakos cselekedetet, bárhol is történjenek azok. A bejelentést az intifáda 2000-es kitörése óta megtartott legmagasabb szintű palesztin-izraeli találkozón tették. Az egyiptomi üdülővárosban rebdezett megbeszélésen részt vett Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai király is.

Raanan Gissin izraeli szóvivő a Reuters hírügynökségnek elmondta: a megállapodás értelmében a palesztinoknak be kell fejezniük az intifádát, Izraelnek pedig le kell állítania a palesztinok elleni összes katonai műveletet a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Saeb Erekat palezstin szóvivő megerősítette: a felek kölcsönösen deklarálták az egymás elleni erőszak leállítást. Izrael közölte azt is, hogy elengednek több száz palesztin foglyot, valamint fokozatosan kivonják erőiket Ciszjordánia palesztin területeiről.

A találkozó után bejelentették azt is, hogy Egyiptom és Jordánia nagykövetei négy évi szünet után, feltehetően már napokon belül visszatérnek Izraelbe. Egyiptom és Jordánia 2000 végén szállította alacsonyabb szintre diplomáciai képviseletét Izraelben, tiltakozásul amiatt, hogy szerintük Izrael indokolatlanul nagy erővel lépett fel a felkelésben részt vevő palesztinok ellen. Egyiptom visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, Jordánia pedig nem küldte el izraeli állomáshelyére újonnan kinevezett nagykövetét.

[origo]/MTI

Comments are closed.