Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 9. szerda

Német-argentin, ezúttal nem vb-döntőn

Van, aki selejtez, van aki barátkozik

A magyar-walesi barátságos találkozó mellett további 20 válogatott mérkőzést játszanak ma szerte Európában. Van, ahol már egyáltalán nincs helye a kísérletezgetésnek, hiszen négy párosításban vb-selejtezőket rendeznek. A Macedónia-Andorra meccs nem igazán hozza lázba a semleges futballrajongókat, a spanyoloknak pedig nem lehet problémájuk Almeriában San Marinoval szemben, ám a 2. csoportban az ukránok akár fényévnyire elmehetnek a görög-török-dán hármastól, amennyiben győznek Albániában.

Mielőtt bárki legyintene Briegel szkipetárjaira – senki ne feledje, a frissiben Európa-bajnokságot nyert görög válogatott első vb-selejtezőjén kikapott Tiranában. Az ukránok pillanatnyilag öt ponttal előzik a csoportmásodik dánokat, s az is mellettük szól, hogy simán nyertek Törökországban, emellett Sevcsenko sokkal hamarabb felépült sérüléséből, mint az előzetesen várható lett volna -, s ezt fényesen igazolta vasárnap este a Lazionak lőtt pazar szabadrúgásgólja. A görög-dán élet-halál meccs lesz. Aki kikap, lassan elbúcsúzhat vb-álmaitól.

A barátságos mérkőzések sorában bennünket a miénk mellett leginkább a szófiai bolgár-szerb, és a francia-svéd összecsapás érint közelebbről. A bolgárok fellépése nagyon közelről, természetesen a közös vb-selejtezőnk okán. A svédekkel pedig szintén játszunk még idén a németországi repülőjegyért. A skandinávok Amerikába még kísérleti csapattal mentek, Saint-Denis-ben a jelenlegi legjobbjaikkal lépnek fel. Bár a régóta sérült Larsson-nal és a frissiben, a hétvégén Palermoban meghúzódó Ibrahimovics-csal nyilván erősebbek lennének. A franciák meg vissza szeretnék szerezni azt a tudományt, amivel a tavalyi Eb előtt rendelkeztek, azaz a generációváltás közepette is szeretnének meccseket nyerni. Nem választottak hozzá könnyű edzőpartnert.

Egy balkáni összecsapás mindig érdekes, a bolgár válogatott hazai pályán azonban mostani összeállításában és formájában talán erősebbnek tűnik az egyénieskedésre hajlamos szerbeknél, akiket viszont biztosan feldob az a tény, hogy csoportjuk élén állnak a selejtezőkön, megelőzve a spanyolokat. Másik két csoportellenfelünk is pályára lép: a horvátok Jeruzsálemben vizitálnak az izraelieknél, a máltaiak a TaQali stadionban a norvégokat fogadják.

A további párharcokból kiemelkedik az 1986-os és az 1990-es vb-döntő visszavágójának is tekinthető német-argentin meccs, amelyet Düsseldorfban rendeznek, s amelynek a vendégek szempontjából talán az a legnagyobb érdekessége, hogy újra helyet kap a kezdőben a Milanban helyét és legfőképpen a góllövőcipőjét egyre inkább megtaláló Hernan Crespo. A németeknél pedig Jürgen Klinsmann talán Arséne Wengerre akar hatást gyakorolni, s ezért jelölte a kapuba Jens Lehmannt, aki az utóbbi időben kimaradt az Arsenalból, bár a vasárnapi Aston Villa elleni bajnokin 12 meccs után ismét bizalmat kapott klubedzőjétől.

Angol-holland döntőt még nem rendeztek egyetlen nagy világverseny fináléjában sem, de ennek a két országnak a rivalizálása mindig mindenhol pikáns. Ezúttal Birminghamben derülhet ki, melyik tart előrébb. Egy Campbell, Ferdinand, Terry, Bridge védőalakzatot a világ bármely szövetségi kapitánya örömmel fogadna – Eriksson pályára is küldhetné – , ám az angolok svéd szövetségi kapitánya ezúttal nem teheti ezt meg, mert mind a négy extra védője ilyen-olyan nyűgökkel kihagyni kényszerül a találkozót. Ez talán megkönnyíthetné a Van Nistelrooy, Robben csatárpárossal fellépő holland válogatott dolgát, de ez a csatárpáros is sérüléssel bajlódik. Azért Marco Van Basten, a narancsmezesek szakvezetője talán nem dől a kardjába, hiszen még így is remek választékból szemezgethet azokon a posztokon.

Az ínyencek figyelmét ezen a szerdán az említetteken kívül nyilvánvalóan nem kerüli el az ír-portugál, a szlovén-cseh és az olasz-orosz találkozó sem. Csak tessék választani.

Molnár Csaba

Molnár Csaba

CopyRight Népszava

Comments are closed.