Forrás: Blikk

Közel-Kelet: esély a békére

Sharm-el-Sheik – Óvatos derűlátás jellemzi a Közel-Keletet a tegnapi, hatalmas érdeklődéssel kísért sharm-el-sheiki csúcstalálkozó után. Az egymással első ízben tárgyalt Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette: véget vetnek az egymás elleni katonai, illetve erőszakos cselekményeknek. Abbász ezzel garanciát vállalt, hogy keményen fellép a palesztin terroristákkal, merénylőkkel szemben, Izrael pedig beígérte katonáinak kivonását egyes körzetekből.

Az egyiptomi üdülővárosban tartott négyoldalú csúcstalálkozón (melyen Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai király is részt vett) megállapodtak több száz palesztin fogoly szabadon engedéséről is. Érthető, hogy a megfigyelők világszerte egy új korszak nyitányáról, a békerendezés esélyéről értekeznek. A mostani megállapodás eredményét mérföldkőnek nevezte az USA is.

Több mint négy éve nem került sor ilyen magas szintű találkozóra az izraeliek és a palesztinok közt. A legutóbbi csúcs óta eltelt időszak az intifáda, a szent háború jegyében telt, amelynek során a BBC adatai szerint több mint 3000 palesztin és csaknem 1000 izraeli lelte halálát. Szakértők állítják: a tűzszünet az Arafat halála után kialakult, megváltozott helyzetnek s annak köszönhető, hogy mindkét fél rájött, erőszakkal nem érheti el célját.

Comments are closed.