Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 9. szerda

Javuló külkereskedelmi egyenleg

A külkereskedelmi termékforgalom hiánya 2004-ben – az előzetes adatok szerint – 3,879 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 4,167 milliárd euróval – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap. A KSH jelentése szerint az export értéke euróban 15,3 százalékkal nőtt, 43,943 milliárd euró volt. Az import 13,2 százalékkal bővült, 47,822 milliárd eurót tett ki 2004-ben. Tavaly decemberben az első becslés szerint a külkereskedelmi hiány 256,5 millió euró volt, 3,739 milliárd euró export és 3,995 milliárd euró import mellett. (MTI)

Megújul a mikrohitel program

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) módosítja a mikrohitel program korábbi feltételeit, ezzel együtt a Budapest Kisvállalkozói Hitelprogram is megújul – jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Demszky Gábor főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatóján tegnap Budapesten. A GKM döntése értelmében a mikrohitel program keretében felvehető kölcsön felső határa ötmillió forintra emelkedik, a futamidő hárommillió forint hitelösszegig maximum három év, a maximum ötmillió forintos hitelek esetében pedig öt év lehet. (MTI)

Magyar-izraeli high-tech fórum

A második magyar-izraeli high-tech üzleti és együttműködési fórumon mintegy 12-12 izraeli és magyar távközlési és informatikai vállalat tárgyal vegyes vállalatok és közös projektek létrehozásáról tegnap és ma Budapesten. Az izraeli high-tech export 2004-ben elérte a 13,2 milliárd amerikai dollárt, ami a GDP 14 százaléka, és 22 százalékkal emelkedett 2003-hoz képest. (MTI)

Nereséges az Allianz Hungária

Az Allianz Hungária Biztosító Rt. 2004-ben az egy évvel korábbihoz hasonló adózás előtti nyereséget ért el, 2003-ban ez 13 milliárd forint volt – közölte a biztosító elnök-vezérigazgatója. Patai Mihály tegnap Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a tőzsdei szabályok miatt egyelőre nem mondhat többet az eredményről. A társaság az elmúlt évben 153 milliárd forint díjbevételt ért el, ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival. (MTI)

Nem ért egyet a Vodafone a GVH-bírsággal

A Vodafone Magyarország Rt. nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának azon döntésével, amelyben a fogyasztók megtévesztése miatt 5 millió forintra bírságolta a társaságot – közölte a távközlési cég tegnap. A közlemény szerint a Vodafone a ‘téves következtetésen alapuló’ döntést sajnálatosnak tartja, hiszen az nem áll összhangban a cég piaci magatartásával. A GVH azért marasztalta el Vodafone-t, mert a társaság 2004-ben reklámjainak egy részében a ‘Vodafone a 2003-as adatok alapján Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója’ szlogent használta. (MTI)

Magosz-demonstráció február 21-én Budapesten

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) február 21-én tartja demonstrációját Budapesten, hogy kikényszerítse a gazdák követeléseinek teljesítését – jelentette be Fenyőházi Tibor, a MAGOSZ országos alelnöke tegnap Győrött. Elmondta: arra számítanak, hogy az ország minden részéből mintegy 500 erőgép indul el a főváros felé, amelyek megbéníthatják a főváros életét. (MTI)

Megkezdődött a felszín alatti kutatás Bátaapátiban

Két lejtősakna felavatásával, és a fúrás jelképes elindításával megkezdődött tegnap a Tolna megyei Bátaapáti térségében lévő Nagymórágyi-völgyben az atomerőművi kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló felszín alatti kutatása. A kutatás arra irányul, hogy a Magyar Geológiai Szolgálat által alkalmasnak minősített kőzettömbön belül a tároló optimális helyét megtalálják – közölte az avatást követően Frigyesi Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság beruházási igazgatója. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.