Forrás: NOL

Holokauszt – 61 év után megkerült testvérek

Népszabadság Online, 2005. február 8. 17:01

Klara Bleier és Hana Katz halottnak hitte egymást, mindketten úgytudták, hogy a másik – akárcsak családjuk többi tagja – 61 évvelezelőtt elpusztult az auschwitzi halálgyárban.

A testvérek 1944 októberében a budapesti gettóban szakadtak el egymástól, amikor egyik nap Hana elindult munkát és valami ennivalót keresni. Azután soha többé nem látták egymást. Mint a The New York Times a minap beszámolt róla, azóta kiderült: mind a ketten ugyanazt az utat járták be a háború végi zűrzavarban. Klara és Hana is ott volt a halálmenetben, aztán a menekülttáborban, majd 1948-ban mind a ketten Izraelbe jutottak és ott családot alapítottak, egymástól alig 45 mérföldnyire. Mindkét nő azt hitte, hogy ő az egyedüli túlélő a családból.

Egy idő múlva azonban Bleier veje elkezdett kutatni azután, hogy mi történt a családdal. Ugyanezt tette Katz unokája is. Hat évi eltéréssel túlélő nyilatkozatot nyújtottak be a Jad Vasemnek, a holokauszt-tanulmányok készítésére és az emlékezés ébrentartására   alapított izraeli intézetnek. Az ottani új számítógépes archívum összeillesztette a két iratot, és múlt csütörtökön – egy héttel azután, hogy számos államfő fejet hajtott Auschwitzban az egykori haláltábor felszabadulásának 60. évfordulóján – összehozták egymással a két testvért, akik hitetlenkedve és kicsit ijedten találkoztak, s legalábbis először fel sem ismerték egymást. Mint a 83 éves Bleier később elmondta, azt hitte, álmodik. Amikor először beszélt a 79 éves Katzcal, ájulás környékezte és alig kapott levegőt.

A két lánytestvér a kárpátaljai Ardanovo városkában nőtt fel, amely akkor Csehszlovákiához tartozott, de ma ukrán területen van. Apjuknak, Menase Waissnak két fiútestvére élt Budapesten, és 1941-ben hozzájuk küldte el két lányát, mert úgy vélte, hogy ott nagyobb biztonságban lesznek. A két lány az induláskor látta utoljára apját, anyját és három, náluk fiatalabb testvérét. „1944 áprilisában kaptuk szüleinktől az utolsó levelet. Mind a ketten írtak benne, anyám a többi között azt, hogy attól tart, ez az utolsó levelük. Hát az volt” – mondta Bleier. A nővérek úgy tudják, hogy anyjuk Auschwitzban halt meg 44 éves korában, apjuk és három testvérük sorsáról semmit sem tudnak.

Morris Blum, Bleier Hana nevű lányának a férje 1993-ban, Katz lányunokája, Merav Melamed Zamir 1999-ben küldte el a Jad Vasemnek az iratokat. A most 31 éves Zamir 15 éves korában járt Auschwitzban, ahol – akkori ismeretei szerint – nagyanyja meghalt. „Azt akarom mondani az embereknek, hogy soha ne adják fel, folytassák a kutatást” – mondta.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.