Forrás: NOL

Hidegrekord sok hóval

Hírösszefoglalónk, 2005. február 9. 00:00

Romániában hatvan település van elzárva a külvilágtól, mínusz 36 Celsius-fokos hidegrekordot mértek Kovászna megyében. Boszniában ketten megfagytak. A hó fennakadást okoz az arab világban is.

Havazott Jordániában, a Golán-fenn-síkon, és Jeruzsálemben is – jelentette az MTI. A hóvihar közlekedési fennakadásokat okozott tegnap Ammánban és Jordánia nagy részén, valamint az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon. Jordániában lezárták a fővárosba vezető utakat, és a hatóságok kérték a lakosságot, hogy ne hagyja el otthonát, ha nem szükséges. Mind az arab országban, mind a Golánon tegnap zárva maradtak az iskolák.

Tibori Szabó Zoltán, kolozsvári tudósítónk arról számolt be, hogy hidegrekordot mértek tegnapra virradóan az erdélyi Kovászna megyében. Bodzafordulóban a hőmérő higanyszála -36 Celsius-fokig süllyedt, ami a megyében eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet. Igaz, a talaj szintjén még ennél is hidegebb volt, ott -37 fokot mutattak a hőmérők.

A tél egész Erdély területén tombol egyébként, s nem ritka a -25-30 fokos hideg sem. Csíkszeredában például a bodzafordulóinál valamivel „enyhébb” volt az idő, itt „csak -31,2 fokot mértek. Maroshévízen -28, Gyergyóalfaluban -27, Székelyudvarhelyen -22 fok volt a hideg tegnap reggel.

Kelet-Romániából viszont jó híreket közöltek a meteorológusok: megállt a napok óta tartó havazás és a szélvihar, s bár hatvan település még mindig el van zárva a külvilágtól, s csak helikopterrel közelíthető meg, 29 településen pedig az iskolákat is bezárták, a hőmérséklet mindössze -15 fok körül mozog.

Románia-szerte négy személy fagyott meg, közülük az egyik Hargita megyében.

Két ember megfagyott a mínusz harminc Celsius-fok-körüli hőmérsékleten Bosznia északi részén – közölték kedden rendőrségi források. Mindkét, negyvenes éveiben lévő férfi holttestét háza közelében találták meg, Knezevo és Piskavica településeken, Banja Luka térségében. Halálukat kihűlés okozta.

Sorra dőltek meg az idei hidegrekordok az elmúlt két-három napban Szer-biában, az ország déli-délnyugati hegyvidékén kedden az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet mérték. Szerbia hidegrekordját a montenegrói határnál fekvő hegyvidéki Sjenicán és környékén mérik: hétfőn mínusz 27 fokra ereszkedett a hőmérő higanyszála, de kedd reggel is 29 fokot mértek a skála negatív tartományában.

Fogcsikorgató hidegre ébredt tegnap a dél-szerbiai Negotin, Zajecar és Les-kovac lakossága is, mínusz 23 fokot mértek a térségben, de a vajdasági Nagybecskereken, Versecen és Kikin-dán is húsz fok alá csúszott a hőmérő higanyszála.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.