Forrás: Híradó Panoráma

Európa figyelmeztetése Iránnak

2005. február 8. 20:52

Az EU komolyan tárgyal Iránnal az ottani atomprogram ügyében

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője bejelentette, hogy az Európai Unió nagyon komolyan tárgyal Iránnal az ottani atomprogram ügyében, s ugyanilyen komolyságra kérte a másik oldalt is.

Solana egyúttal üdvözölte a keddi sarm-es-sejki tárgyalások eredményeit, és a párbeszéd folytatására kérte Ariel Saron izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

A két fél közötti megbeszélések újabb fordulója éppen most kedden kezdődött meg Genfben, nem a legjobb előjelekkel: kiszivárgott hírek szerint az európai hatalmak figyelmeztetni fogják Teheránt, hogy egyes akciói megkérdőjelezik korábbi kötelezettségvállalását az urándúsítási program befagyasztásáról. Irán viszont a múlt héten a tárgyalások felgyorsítását kérte, jelezve hogy csak a tárgyalások idejére vállalta az urándúsítási program felfüggesztését.

Irán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. Ám az Egyesült Államok és az európai országok is attól tartanak, hogy az urándúsítással a teheráni vezetés valójában katonai célokat követ. Washington a közelmúltban nem zárta ki, hogy szükség esetén katonai akciót indít Irán ellen, s egy újságcikk arról számolt be, hogy már vannak is amerikai felderítők a közép-ázsiai ország területén.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.