Forrás: HVG

Közel öt év után

Egyiptom és Jordánia visszaküldi nagykövetét Izraelbe

2005. február 08. 16:43Utolsó módosítás: 2005. február 08. 16:45

Egyiptom és Jordánia beleegyezett, hogy visszaküldik nagyköveteiket Izraelbe. A két állam 2000-ben szállította alacsonyabb szintre diplomáciai képviseletét Izraelben.

A nagykövetek visszaküldését kedden jelentette be az egyiptomi Sarm-es-Sejkben a két ország külügyminisztere. A két arab állam, amely a korábbi évtizedekben békeszerződést írt alá Izraellel, 2000 végén szállította alacsonyabb szintre diplomáciai képviseletét Izraelben.  Amiatti tiltakozásul,  hogy – meglátásuk szerint – Izrael indokolatlanul nagy erővel lépett fel a 2000 szeptemberében kezdődő palesztin felkelés részvevői ellen, Egyiptom visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, Jordánia pedig nem küldte el izraeli állomáshelyére újonnan kinevezett nagykövetét.

Izrael és az Egyesült Államok azóta szüntelenül sürgette Kairót és Ammant, hogy a jóakarat jeleként küldjék vissza legmagasabb rangú diplomatáikat.

   

Az áttörés a keddi sarm-es-sejki csúcson következett be, miután Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök egyaránt kötelezettséget vállalt az erőszak megállítására. A találkozó házigazdája Hoszni Mubarak egyiptomi elnök volt, és részt vett rajta II. Abdalláh jordániai uralkodó is.

   

A nagykövetek visszatérésének hírét Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter jelentette be, és jordániai kollégája, Hani Mulki is megerősítette, de időpontot egyikük sem közölt.

MTI

Comments are closed.