Forrás: MNO

Abbász történelmi győzelem előtt

Palesztin-izraeli tűzszünet születik?

2005. február 8. 10:50

MNO

Tűzszünet bejelentésére készül egyiptomi találkozóján Mahmúd Abbász és Ariel Saron. Az izraeli kormányfő és palesztin elnök évek óta példa nélküli találkozója fordulópontot jelenthet a 2000 óta tartó intifádában, és remények szerint az önálló palesztin állam létrejöttéhez vezető tárgyalási folyamat beindítója lehet.

Fordulópontot jelenthet a 2000 óta tartó intifádában és az izraeli-palesztin viszonyban a két nép vezetőjének mai egyiptomi találkozója. A Sarm es-Sejkbe látogató Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök a palesztin felkelést lezáró tűzszüneti megállapodás megkötését jelenti be várhatóan, ami szekértők szerint a hosszabb távú békefolyamat beindítója lehet.

Izraeli-palesztin csúcstalálkozóra az intifáda 2000-es kezdete óta nem került sor. Most a Jasszer Arafat halála után érzékelhető változások, illetve a január 9-én tartott palesztin elnökválasztást követően megindult békülési folyamat betetőzéseként találkozik Saron és Abbász. A fegyvernyugvás Sarm es-Sejkben várható bejelentéséről még tegnap Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló beszélt, majd később egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztviselő is megerősítette a hírt.

A palesztin főtárgyaló által szolgáltatott részletek szerint már mindkét fél a végén jár az egyezmény megszövegezésének. Ezek szerint a kéthetes átmeneti fegyvernyugvás után lépne életbe a végleges tűzszünet, amelyben minden szélsőséges palesztin szervezet részt venne. Izrael ugyanakkor mindenfajta katonai műveletet leállítana a megszállt területeken, mindaddig, amíg nem történnek újabb merényletek. Ennek jelentőssége, hogy ezt Ariel Saron mindeddig visszautasította – írja a The Guardian brit napilap.

A kölcsönös fegyvernyugvás bejelentésének hírét azóta egy másik palesztin tisztviselő, Mohammed Dahlan, Mahmúd Abbász közeli tanácsadója is megerősítette.

A bejelentés szövege ugyan előre nem ismert, de ha a megállapodás valóban létrejön és életbe lép, az fontos győzelmet jelent majd Mahmúd Abbász palesztin elnöknek. Azt jelenti ugyanis, hogy sikerült meggyőznie és maga mögé állítania a szélsőséges palesztin szervezeteket – a Hamászt, az Iszlám Dzsihádot. Szintén hatalmas sikert jelentene számára, hogy Saront is sikerült meggyőznie. Az izraeli kormányfő ugyanis eddig mindenféle ideiglenes tűzszünetet visszautasított, mondván, hogy azzal partnerként ismerné el a terrorista szervezeteket.

Persze nem puszta diadalmenet lehet Abbásznak a tűzszünet, hiszen a Hamász például biztosítékokat kért tőle, hogy Izrael lállítja a támadásokat.

A palesztinok reményei szerint a tűzszünet a független palesztin állam megteremtéséhez vezető tárgyalásos folyamat beindítója lehet.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.