Forrás: SG

A szépséget méri egy számítógépes program

2005. február 8. 10:24, Kedd – Berta Sándor

Nem csalás, nem ámítás – legalábbis ezt állítja a szoftver kifejlesztője, ám az alkalmazás objektivitása mégis némileg megkérdőjelezhető.

A szépség évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Mindig is sok vita folyt arról, hogy ki a szép és mi számít szépnek? Elég csak a festőkre és képeikre gondolni, hiszen volt akinek a telt modellek tetszettek, volt akinek pedig a karcsúak. Mindenkinek és persze minden kornak más a szépségideálja, gyakorlatilag ahány ember, annyi válasz lehet arra a kérdésre, hogy ki a szép? Érthető tehát, hogy ezek után meglehetősen szkeptikusan fogadja az ember, hogy elkészült egy, a szépséget mérő, osztályozó szoftver.

A program Gideon Dror izraeli fizikus állítása szerint egy neurális hálózat-projekt „mellékterméke”. A szakember eddig főleg az úgynevezett neurális hálózatokat kutatta és ezekről publikált több tudományos tanulmányt is. Az új szoftver kifejlesztéséről a Maariv nevű izraeli lap számolt be. Az újság információi szerint a nem mindennapi alkalmazást Gideon Dror professzor és csapata alkotta meg és kifejezetten a női szépség mérésére szolgál. A fizikus csapatában a tel aviv-jaffai akadémiai kollégium munkatársai és hallgatói is helyet kaptak.

A csoport először önkéntes tesztszemélyek segítségével – akiknek különböző női portrékat kellett értékelniük – elkészített egy szoftvert, ami a tapasztalatok figyelembe vételével 1-től 7-ig osztályozza a nőket. A program többek között figyelembe veszi és külön értékeli a hajszínt, a bőr állapotát, a szemek nagyságát, az arc szimmetrikusságát vagy éppen az arckontúrokat. Az alkalmazás kétségtelenül előnyben részesíti a szőke hajú nőket, de a sötét hajúaknak is ad esélyt.

A végső tesztekben például Angelina Jolie a szoftvertől 6,8-as, vagyis majdnem „tökéletesen szép” osztályzatot kapott, míg Jennifer Aniston „csak” 5,3-ast. Persze, mint tudjuk a szépség múlandó és szubjektív, végeredményben, pedig ízlések és pofonok, hogy kinek milyen nő tetszik, egyetemes szépség nem létezik. Vagy mégis?

SG Hírmagazin

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=35487

Comments are closed.