Forrás: Híradó Panoráma

A Hamász szerint rá nem vonatkozik a tűzszünet

2005. február 8. 17:57

Még nem döntöttek, folytatják-e a támadásokat

A sarm-es-sejki csúcstalálkozón bejelentett izraeli-palesztin tűzszünet csak a Palesztin Hatóságra vonatkozik, a Hamász nem érzi magára nézve kötelezőnek – közölte a radikális palesztin szervezet kedden Libanonban.

Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott csúcstalálkozón jelentette be, hogy az izraeliek és a palesztinok véget vetnek minden egymás elleni katonai, illetve erőszakos cselekménynek.

„A Palesztin Hatóság elnökének minden erőszakos cselekedet leállításáról tett kijelentése nem kötelezi az ellenállókat, mivel az egyoldalú állásfoglalás volt, nem pedig a palesztin szervezetek közötti párbeszéd eredménye” – mondta a Hamász libanoni képviselője, Oszama Hamdan.

Arra a kérdésre, folytatja-e a Hamász Izrael elleni támadásait, Hamdan azt válaszolta: „Figyelemmel követjük a helyzet alakulását. Döntésünk attól függ, lesz-e lényegi változás (Izrael hozzáállásában) a palesztin követelések és feltételek teljesítését illetően”. Mint mondta, a tűzszünet sikere érdekében Izraelnek legalább annyit meg kell tennie, hogy elengedi az összes palesztin foglyot, és „világosan elkötelezi magát arra nézve, hogy leállítja a palesztinok elleni agresszió minden fajtáját”.

A Hamász számos öngyilkos merényletet szervezett izraeliek ellen, és nem ismeri el Izrael államot. Abbász több tárgyalást folytatott korábban a Hamásszal és más palesztin fegyveres szervezetekkel azért, hogy megnyerje őket az izraeli-palesztin tűzszünet ügyének. Hamdan szerint akkor megállapodtak Abbásszal egy sor konkrét követelés hangoztatásában, de Abbász fel sem vetette ezeket a kérdéseket Sarm-es-Sejkben.

hirado.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Tűzszüneti megállapodás Sarm-es-Sejkben

Comments are closed.