HVG

Atom és terror

Újabb amerikai figyelmeztetés Iránnak és Szíriának

2005. február 07. 10:29Utolsó módosítás: 2005. február 07. 10:35

Figyelmeztetést intézett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter vasárnap Iránhoz és Szíriához: az előbbit atomprogramjával kapcsolatban, ez utóbbit pedig többek között a terrorizmus támogatásával kapcsolatban „feddte meg”.

Az izraeli látogatáson tartózkodó Rice egy izraeli magántelevíziónak nyilatkozva az Egyesült Államok aggodalmának adott hangot Irán atomprogramjával kapcsolatban. Úgy vélekedett, hogy a program destabilizáló tényező lehet, Washington azonban nem engedheti meg, hogy ez bekövetkezzék. Az Egyesült Államok azzal vádolja Teheránt, hogy polgári célú atomenergia-ipara fejlesztésének örve alatt atomfegyver birtokába akar jutni. Teherán ezt következetesen cáfolja.

Szíriával kapcsolatban az amerikai külügyminiszter úgy vélekedett: legfőbb ideje, hogy Damaszkusz felhagyjon a terrorizmus támogatásával és a libanoni belügyekbe történő beavatkozással, illetve hogy felelősségteljesebben viselkedjen a nemzetközi politikában.

Condoleezza Rice vasárnap Móse Kacav izraeli államfővel, Ariel Saron miniszterelnökkel és Szilvan Salom külügyminiszterrel folytatott megbeszélést, hétfőn pedig palesztin vezetőkkel tárgyal. Rice és a szintén a térségben tartózkodó William Burns közel-keleti ügyekben illetékes amerikai államtitkár-helyettes az egyiptomi Sarm es-Sejk üdülőhelyen kedden megrendezendő közel-keleti csúcstalálkozót készíti elő, amelyen a vendéglátó Hoszni Mubarak egyiptomi elnök Saron és Mahmúd Abbász palesztin elnök vesz részt.

Diplomáciai források szerint vasárnap este Tel-Avivba érkezett Michel Barnier francia külügyminiszter is, aki izraeli és palesztin vezetőkkel két napon át folytatandó tárgyalásain Párizs támogatásáról kívánja biztosítani a béke megteremtését célzó térségbeli törekvéseket.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Irán   Iránnak 2007-re már atombombája lesz?

Comments are closed.