Erec

A legolcsóbb módja eljutni Izraelbe, ha a Birthright programot választod. Minden 18 és 26 év közötti zsidó fiatalnak, aki nem volt még Izraelben, születése alapján alanyi joga, hogy ezen a 10 napos úton részt vegyen. A következő túra nyáron megy. Ne maradj le!

Negyvenketten indultunk útnak. Már érkezéskor világossá vált, hogy itt is tél van (ez leginkább a pesti novemberre hajaz). Áztunk, fáztunk, és sokan piszkosul megfáztunk (a csoport fele). Idegenvezetőnk „Kengyelfutó” Ravid Galili volt, aki bár lassan engedett fel, idővel annál inkább megkedveltük. Helyi madrichánk „Sok Puszi” Bokor Judit volt, aki két éjszakára is örökbe fogadta M-t, aki elaludta repülője visszaindulását. Engem 24 órában segített barátosném Ági, aki segített a szobabeosztásban, a napi igények közvetítésében az izraeliek felé, hogy lehessen ajándékot, cigit vásárolni, ne menjen a légkondi, és még sok minden másban… Utasnak jött, de annyi meló szakadt rám, hogy besegített, és a stáb tagja lett.

Esett, mikor landoltunk, de magasról tettünk a rossz időre, senki sem hitte el, hogy nem fog sütni a nap. Néha persze sütött, de legalább nem fagyott, mint Pesten.

A túra lényege, ízelítőt adni Izraelből. Itthonról bulizni indultunk, kint azonban megtudtuk, hogy „a Taglit egy oktatási program, ami ingyenes. Amiért nem fizettünk, azért ne reklamáljunk, ha valami nem tetszik”. Ezzel a meglepő ténnyel gyorsan és naponta szembesítettek.

Ez az utóbbi 4 év legjobb izraeli programja. Intenzív, ingyenes, ingergazdag. Több ezer embert mozgat egyszerre. Aludtunk ifjúsági szálláson, és négy csillagos szállodában is. Fürödtünk esőben melegvizes jacuzziban, gyártottuk a plusz buborékokat, boroztunk, bagóztunk. Nem éltünk volna igazán, ha nem szaunázunk még lefekvés előtt. Jó volt a gőz ☺.

A Taglit legfontosabb szabálya a biztonságra törekvés túlbiztosítása. Ahol nagy a kockázat, oda tilos Taglit-csoportnak mennie. Fegyveres biztonságiak kísérik a csoportot, akik képzett egészségügyisek is. Senki nem hagyhatja el a csoportot, még az érte érkező rokonokkal sem. Ezért a program – részben – „ismerd meg Izrael szállodáit” jellegű lesz. Kellemetlen szabály, hogy fiúknak és lányoknak tilos együtt aludniuk. Csak házaspárok tölthetik együtt az éjszakát ezen az úton. Az elhelyezés 3 és 2 ágyas szobákban történik. A szobabeosztás nemes feladatát szerencsére sikerült magunkhoz ragadni, így sikerült rugalmasan kezelni a ki-kivel alszik kérdést. Tilos az alkohol, mégis voltunk borospincében borkóstolón, és a beduin tábor büféjében bor és a tömény nagy választékban, kétdekás laposüvegben kapható. Imádnivaló a fél-hetes telefonos ébresztő, reggeli hét és nyolc között, indulás rögtön utána. Ebédig annyi mindent fogadtunk be, mintha egy álló napot végigutaztunk volna.

Végigmentünk majdnem az egész országon: Tel-Aviv, Yafo, Akko, Zichron Yakov, Cfát, Jeruzsálem, a Golán fennsík, a Genezáreti tó, a Holt-tenger vidéke, beduin tábor a sivatagban.

Az eltervezett része a téli útnak nem nagyon különbözik a nyári programétól, ami fantasztikus. A probléma az, hogy elfelejtkeztek arról, hogy nincs nyár. Ezért elmaradt a vadvízi evezés, nem fürödtünk a Kineretben, a Holt-tengerben is csak a bátrak merítkeztek: hiába sütött a nap, a sós víz olyan hideg volt, hogy vágott ☚. A beduin táborban nyáron is hideg van éjjel, a sivatagban nagy a hőingás. Télen, hiába tesznek hősugárzót a sátorba, csak az izzad, aki alatta fekszik, 5 méterrel arrébb már hideg van. A nomád körülmények jó kaland, de most különösen rosszul jött a lázas betegeknek. Kevésbé voltak élvezhetők a vizes matracok, a tevesz**szag és a por.

A kaja nem túl változatos, de annál gazdagabb, és sok. A reggeli mindenütt tejes, sűrű tejfölök, változatos fűszerezéssel, sajtok, kovászolt olívabogyók, rántotta, padlizsánpástétom, tonhalpástétom, lekvár, kemény tojás, műzlik, csokikrém, finom péksütemények, saláták. Kihívás volt villára szúrni a zöldfűszeres olívában, feta sajt vitorlával úszó koktélparadicsomokat. Az ebéd és vacsora visszatérő motívuma a schnitzel, szezámmagos mirelit rántott csirke, rengeteg saláta, köretnek, krumpli, rizs, kurkumás kuszkusz.

Ez egy nagyon sűrű, tömény, rövid pórázon vezetett program, ami végigrohanja az országot, hogy meghozza az étvágyat egy újabb falatra. Jó étvágyat!

Gádor Gyuri UJS

csoportvezető

Comments are closed.