HVG

Saron és Mahmúd Abbász találkozója

Négy év óta először izraeli-palesztin csúcs lesz kedden

2005. február 07. 17:00Utolsó módosítás: 2005. február 07. 17:25

Négy év óta az első izraeli-palesztin csúcsot tartják kedden az egyiptomi Sarm es-Sejkben. Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke találkozójának célja feléleszteni a holtpontra került közel-keleti békefolyamatot.

Bár még halványak a remények a felek közti kapcsolatok rendezésére, jelentős a tétje a találkozónak: az erőszakos cselekmények leállítása, a politikai párbeszéd újrakezdése, az izraeli hadsereg kivonulása a Gázai övezetből a palesztin féllel egyeztetett módon, illetve a palesztin állam létrejötte.

A két államférfi személyesen is ismeri egymást. Találkoztak 2003 júniusában a jordániai Akabában, majd nem sokkal később Jeruzsálemben, amikor Abbász még palesztin miniszterelnök volt. Úgy tűnik, bizonyos fokig kölcsönösen bíznak egymásban, ami nem jellemezte Saron és a tavaly november 11-én elhunyt Jasszer Arafat (Abbász elődje) kapcsolatait.

Egy izraeli kommentátor szerint azonban a keddi tárgyaláson, amelyet Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szervezett meg, és amelyen részt vesz II. Abdalláh jordániai uralkodó is, „egy másik Saron és egy másik Abbász  találkozik.”

 

Igal Palmor izraeli külügyi szóvivő szerint „új szelek fújnak a Palesztin Hatóságnál, megvan az akarat az erőszak leállítására és a párbeszéd újrakezdésére”. Másfelől Abbász is elismeri, hogy számos pozitív jelzést kapott izraeli részről. A szűk izraeli kabinet múlt csütörtökön jó szándéka jeléül elvi hozzájárulását adta az izraeli hadsereg öt ciszjordániai városból (köztük Rámalláhból és Betlehemből) való kivonulásához és e  városok Palesztin Hatóságnak történő átadásához. Beleegyezett kilencszáz palesztin fogoly szabadon bocsátásába is. További ötszázat kiengednek a csúcs után, és még négyszázat a következő három hónapban. 

A tárgyalásokon várhatóan szó lesz egy esetleges kölcsönös tűzszüneti nyilatkozatról. Az erről szóló palesztin bejelentést izraeli részről cáfolták, egy Saronhoz közel álló izraeli tisztviselő szerint a felek megállapodtak abban, hogy bejelentik az erőszakos cselekmények befejezését, az „útiterv” rendelkezéseinek megfelelően. 

A keddi találkozó nem lesz „történelmi jelentőségű”, hanem csupán egy „ösztönző, amely lehetőséget biztosít a térség vezetőinek, hogy jó irányba haladjanak” – írja a Háárec című izraeli lap vasárnapi vezércikkében.

Még Háled Mesál, a Hamász radikális palesztin iszlám mozgalom egyik vezetője is úgy nyilatkozott az al-Haját című, Londonban megjelenő arab nyelvű lapnak, hogy mozgalma is nyugodt légkört igyekszik fenntartani a jelenlegi tárgyalási folyamat támogatására.

Közben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter vasárnap kezdődött közel-keleti körútjához időzítve Washington bejelentette, hogy 350 millió dolláros segélyt ad a palesztinoknak. 

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Saron nagyon elégedett Abbász intézkedéseivel  Saron leül a palesztinokkal tárgyalni   Saron befagyasztott minden kapcsolatot a palesztinokkal

Comments are closed.