MA

[cikk] Közel-keleti látogatást tesz az EU külügyi biztosa

A külkapcsolatokért és a szomszédsági politikáért felelős uniós biztos, Benita Ferrero-Waldner asszony hétfőn és kedden Egyiptomban, Izraelben és a Palesztin Autonóm Területeken tesz látogatást.

2005.02.07 10:28 euro.hu

A találkozókra a Sharm el Sheikh-i izraeli-palesztin csúcs előestéjén kerül sor, amikor jó esély mutatkozik az előrelépésre az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában.

Ferrero-Waldner Kairóban találkozik Mubarak egyiptomi elnökkel, majd Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel és Mahmud Abbász palesztin elnökkel. A látogatás aláhúzza az Európai Unió elkötelezettségét a közel-keleti béke megvalósítása iránt, jelzi a szándékot arra, hogy az EU mindkét féllel és valamennyi érdekelttel jó kapcsolatot kíván ápolni.

A látogatás alkalmat ad arra is, hogy a felek megbeszéléseket folytassanak az EU szomszédsági politikájának akciótervéről, a kétoldalú politikai és kereskedelmi kapcsolatokról.

Uniós követelések

Az európai közösség a Palesztin Hatóság legnagyobb adományozója: 2004-ben 250 millió eurót utalt át, és a továbbiakban is kész a pénzbeli támogatásra.

Brüsszel ugyanakkor elvárja a tűzszünet kiterjesztését, a biztonság megteremtését, az erőszakra való felbujtás beszüntetését, a jogi és ítélkezési reformokat, a pénzügyi átláthatóság megteremtését, miközben Izraelt is felszólítja a palesztin emberek és áruk szabad mozgásának biztosítására.

Comments are closed.