Erec

A közel-keleti békefolyamat aktuális fejleményeit és Izrael magyarországi befektetéseit tekintette át jeruzsálemi megbeszélésén Szili Katalin és Reuven Rivlin, a knesszet elnöke. A házelnök izraeli partnerével megegyezett abban, hogy június végén Budapesten a két parlament gazdasági bizottsága és a Magyar-Izraeli Kereskedelmi és Gazdasági Kamara „parlamenti workshopot” szervez az izraeli befektetések Magyarországra vonzására. Szili izraeli üzletemberekkel, a Knesszet Külügyi Bizottságának, valamint Magyar-Izraeli Baráti Csoportjának az elnökével is találkozott. Az izraeli politikusok főleg a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvény előkészítéséről faggatták. Tárgyalópartnerei kérték, hogy közvetítse Európa felé azt az izraeli kérést, hogy az unió egyhangúlag és egyfajta módon értelmezve ítélje el a terrorizmust. Szili Katalin, az európai interparlamentáris együttműködés koordináló elnökeként megígérte, hogy a parlamenti elnökök májusi találkozóján kezdeményezni fogja, hogy a parlamenti diplomácia kereteiben fogalmazzanak meg a kérdésről egy közös nyilatkozatot. Móse Kacav izraeli elnökkel tartott találkozóján Szili Katalin tájékoztatta őt a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvény megalkotására vonatkozó magyar elképzelésekről, illetve újólag közölte, hogy Magyarországon nincs lista az 1944-ben német haláltáborokba hurcolt emberekről, ezért ilyen listát a magyar hatóságok nem tudnak bemutatni.

A házelnök látogatása egybeesett az új izraeli egységkormány megalakulásával, illetve első erőpróbájával: az úgynevezett békeköltségvetés elfogadásával, ami lehetővé teszi a kormánynak, hogy végrehajtsa a Gázai övezetből való kivonulás tervét. Ezzel kapcsolatban Szili Katalin hangsúlyozta: mindenki nagyon reméli, hogy ez a folyamat, amelyet a béke megteremtése érdekében kezdtek el, végigvihető lesz. Mint a baloldali Simon Peresz miniszterelnök-helyettes elmondta, az Izraeli Munkapárt azért lépett egységkormányra a jobboldali Likud párttal, mert a pártérdekeknél fontosabbnak tartja a nemzeti érdeket, a béke megteremtését.

Szili Katalin gazdasági kérdésekről is tárgyalt többek között Benjamin Netanjahu pénzügyminiszterrel. Azt tapasztalta, hogy meglehetősen nagy az érdeklődés a magyarországi befektetési lehetőségek iránt, amit az eddigi kétmilliárd dolláros összeg is bizonyít, de ezen felül további lehetőségeket fognak bemutatni Budapesten júniusban, amikor a két parlament gazdasági bizottsága és a Magyar-Izraeli Kereskedelmi és Gazdasági Kamara „parlamenti workshopot” szervez.

Ugyancsak budapesti látogatásra készül az izraeli parlament Külügyi Bizottságának az elnöke, aki február végén a terrorizmussal kapcsolatos megbeszéléseket és előadást tart a külügyi bizottságok együttműködése keretében.

Comments are closed.