Erec

Január 24-én, a koncentrációs táborok felszabadításának hatvanadik évfordulóján az ENSZ közgyűlése megemlékezést tart. 1946, az ENSZ megalakulása óta ez az első eset, hogy a szervezet izraeli ajánlásra tart különleges ülést. Az ajánlást az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és a 25 EU tagállam támogatta.

A lapzártánk utáni különleges ülésen a 191 tagállamból 135 jelezte részvételi szándékát, közöttük olyan iszlám országok is (Pakisztán, Banglades, Jemen, Omán, Bahrein, Egyesült Arab Emirátusok és Szaud-Arábia, amelyek nem állnak diplomáciai kapcsolatban Izraellel.

Az ülés egyperces néma felállással kezdődik a holokauszt áldozatainak emlékére, majd Kofi Annan, az ENSZ főtitkára, Silvan Shalom izraeli külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a holokauszt-túlélők nevében pedig Eli Wiesel szólal fel. Az izraeli küldöttségbe Silvan Shalom több holokauszt-túlélőt hívott meg, úgy mint Dov Silanszky és Seva Weiss egykori Kneszet elnököket, David Greensteint, a Holokauszt-túlélők Egyesületének elnökét, Joszi Peled tartalékos tábornokot és Gila Almagor színésznőt.

A különleges ülést követően a new-yorki ENSZ székházban az Auschwitzi haláltábort bemutató kiállítást nyitnak meg, melyet a Jad Vasem Intézet rendezett.

Különleges ülés összehívása az egyik legnehezebb diplomáciai feladat az ENSZ Közgyűlésében, hiszen ehhez meg kell szerezni a tagállamok többségének támogató javaslatát. Ez szinte elérhetetlen Izrael számára, hiszen az arab tagállamok és támogatóik (mintegy nyolcvan tagállam) automatikusan Izrael-ellenes álláspontot foglalnak el minden kérdésben.

B. A.

Comments are closed.