Erec

– Megállapodott az amerikai szövetségi kormány az úgynevezett aranyvonat ügyében kártérítésért perelő magyar holokauszt-túlélők ügyvédeivel.

A Sun Sentinel floridai napilap internetes kiadásának híre szerint a peren kívüli egyezséget hétfőn jelentették be Miamiban. A megállapodás feltételeit azonban csak február 18. után ismertetik.

A felek októberben arról számoltak be, hogy jelentős haladást értek el a peren kívüli egyezségről folytatott tárgyalásokon, amelyeken egy washingtoni ügyvéd, a republikánus párti körökkel jó kapcsolatokat ápoló Fred Fielding közvetített.

A magyar zsidók elkobzott javait a II. világháború végén Németországba szállító úgynevezett aranyvonatot az amerikai hadsereg 1945 májusában Ausztriában lefoglalta. A Salzburg melletti katonai raktárból azután kézen-közön eltűnt az aranyat, ezüstöt, drágakövet, ékszert, 1200 festményt, 3000 perzsaszőnyeget és más értéktárgyakat tartalmazó rakomány, amely akkor 50-120 millió dollárt ért.

Az aranyvonat ügyében 2001 májusában indítottak pert Floridában élő magyar zsidók a miami bíróságon. Tavaly ősszel 17 amerikai demokrata és republikánus párti szenátor levélben sürgette John Ashcroft igazságügyi miniszternél a méltányos megoldást, majd New York városi tanácsa állt ki a felperesek mellett. Az igazságügyi tárca azzal érvelt, hogy Egyesült Államokat nem terheli sem jogi, sem erkölcsi felelősség az eltűnt javakért. A túlélők és hozzátartozóik szerint az amerikai hatóságok évtizedeken át eltussolták az aranyvonat ügyét.

A megegyezéssel, bár tartalma nem ismeretes, az Egyesült Államok most először kártalanítana holokauszt-túlélőket.

Comments are closed.