NOL

Az aranykészletekből fedezik az adósságenyhítést?

BBC-lapszemle, 2005. február 7. 09:30

Fő témák az európai lapokban: a szegény országok adósságának enyhítése, Irán nukleáris programja, Condoleezza Rice körútja.

A londoni lapok kiemelten tudósítanak arról, hogy a brit kormány ma jelenti be kemény új szabályait a migránsok beáramlásának megfékezésére. Mint a TIMES jelenti címoldalán, Charles Clarke brit belügyminiszter a parlamentben közli majd, hogy ezentúl a Nagy-Britanniába bevándorló migráns dolgozóknak – mielőtt beengednék őket – igazolniuk kell, hogy ennek az országnak gazdasági előnyt jelent ideérkezésük. Az új rendelkezésekkel bevezetik az ausztrál mintájú bevándorlási pontrendszert és a kötelező ujjlenyomatvételt is.

A FINANCIAL TIMES címoldalán ír arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap jelentést készít annak lehetőségéről, hogy aranykészleteinek egy részét eladja, hogy részben annak árából finanszírozza a szegény országok adósságterhének enyhítését. A cikk szerint ugyan a lépés az arany piaci árának esését okozhatná. Mint a jelentés elmondja, a világ leggazdagabb országait tömörítő G7-ek csoportja hétvégi londoni értekezletén felkérte az IMF vezérigazgatóját, Rodrigo Rato-t, hogy a kérdésről nyújtson be javaslatokat a részvényesek áprilisi találkozóján.

A londoni DAILY TELEGRAPH nemzetközi hírei között a lap washingtoni tudósítója arról ír, hogy Irán egyre tüntetőbben hangoztatja, hogy nukleáris programját senki sem állíthatja le. A cikkíró szerint Teherán radikálisabb nyilatkozatait az ösztönzi, hogy Washington egyelőre nem biztos abban, hogy pontosan milyen politikát akar folytatni Iránnal szemben. A TELEGRAPH tudósítója elmondja: a Bush kormány hangoztatja, hogy diplomáciai úton akar véget vetetni Irán nukleáris törekvésének, de a tudósító szerint Washington be-nem-ismerten úgy véli, hogy a diplomáciai próbálkozás eleve kudarcra van ítélve.

A szintén londoni GUARDIAN kiemelt nemzetközi híre is ehhez a témához kapcsolódik. A GUARDIAN arról számol be, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter intette Iránt, hogy ne próbáljon konfliktust provokálni Izraellel.

Az európai lapok nagy terjedelemben beszámolnak Condoleezza Rice jeruzsálemi látogatásáról is. Találkozóit Ariel Sharon izraeli miniszterelnökkel valamint Mahmud Abbasz palesztin vezetővel a londoni TIMES tudósítója annak jeleként értékeli, hogy Washington újabb lendületet akar adni a palesztin-izraeli viszály rendezésének.

Közben a francia sajtó már készül Condoleezza Rice keddi párizsi látogatására. A LIBERATION arra számít, hogy Rice kisasszonny látogatása pecsétet nyom majd Washington újabb törekvésére, amivel rendezni akarja kapcsolatát Franciaországgal. A párizsi lap szerint az új Bush kormányzat „ki akar lépni nemzetközi elszigeteltségéből”.

A svájci LE TEMPS arra mutat rá, hogy Rice nemzetbiztonsági tanácsadóként még „a németek figyelmen kívül hagyását” és a franciák „megbüntetését” hirdette, de most – a genfi lap fogalmazása szerint – „külügyminiszterként ide-odalibben az Öreg Európában meghívókat osztogatva az amerikai-brit koalícióhoz való csatlakozásra”.

Az osztrák DIE PRESSE szerint az amerikai külügyminiszternő „bölcs lépést tett” azzal, hogy Európába „szóháborús leszereléssel” érkezett.

Az orosz KOMMERSZANT morgolódó kommentárban azt mondja, hogy Condoleezza Rice a Közel-Keleten megkezdte az utasítások kiosztását az ottani vezetőknek. A moszkvai lap szerint Amerika közel-keleti szerepe változatlan, és az úgynevezett „közel-keleti közvetítő kvartett” másik három tagja – az EU, az ENSZ és Oroszország befolyása nullára fog csökkenni.

Az európai lapok persze nemcsak Condoleezza Rice-szal foglalkoznak. A német lapok sokat írnak a felszökött munkanélküliségről. A bajor tartományi miniszterelnök, Edmund Stoiber interjút adott a vasárnapi WELT AM SONNTAG-nak, amelyben a bajor vezető kifejti, hogy a Gerhard Schröder kancellársága alatt megnőtt munkanélküliség „táptalajt nyújt” a szélsőségességnek.

összeállította: Matzkó László (BBC)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.