Erec

A tavalyi évben mintegy 22 ezer új olé – bevándorló – érkezett Izraelbe a Szochnut adatai szerint. A legtöbben – mintegy tízezren – változatlanul a volt Szovjetúnió területéről választották új hazájukul Erec Izraelt. Csaknem 3 ezren érkeztek Franciaországból és az Egyesült Államokból, 3800-an Etiópiából.

Az alija három országból növekedett számottevően tavaly: Az Egyesült Államokból, Franciaországból, és – Magyarországról. Ez a tény arról tanúskodik, hogy a Szochnut munkájának nőtt a hatékonysága ezekben az országokban.

Magyarországról csaknem megháromszorozódott a kivándorlók száma a tavalyi évben, és ezzel megfordult a 2000, az intifáda kitörésének évében kezdődő negatív trend. Ez mindenképpen Meir Beck, budapesti Szochnut alija küldött munkáját dicséri.

Demográfia szempontból nézve minden tekintetben kedvező kép alakul ki a magyarországi új olékról. Életkorukat vizsgálva kiderül, hogy több, mint 80 százalékuk 40 év alatti. A nyugdíjas vagy ahhoz közelítők (55 év felettiek) aránya mindössze 5,8 százalék. Iskolai végzettségük alapján többségük (57,1 %) középfokú. (Megjegyzendő itt, hogy a 22 százalék alapfokú végzettségű között találjuk az érettségi előtt álló fiatalokat is.) Foglalkozásuk szerint egyharmaduk diák, 40 százalékuk szellemi, egynegyedük fizikai foglalkozású. Nem változott a lakóhely szerinti megoszlás képe az elmúlt évekhez képest: vagyis körülbelül kétharmaduk Budapestről, egyharmaduk vidékről vándorolt ki. Mivel azonban a zsidóság legnagyobb része Budapesten él, megállapíthatjuk, hogy a vidékiek kivándorlási hajlandósága arányaiban nagyobb. Változott viszont a nemek aránya: a korábbiakban a kivándorlók többsége nő volt, tavaly viszont ebből a szempontból kiegyensúlyozott volt az arány (50,5 % nő, – 49,5 % férfi). Szintén változást tapasztalhatunk az izraeli befogadásban: az új olék csak harmada (36,2 %) választotta az önálló letelepedést, míg csaknem kétharmaduk (63,8 %) valamilyen beilleszkedési programra utazott ki Izraelbe. Ez a tény arról tanúskodik, hogy szemben a korábbi évekkel, nem csak olyanok alijáznak, akik valamely Izraelben lakó hozzátartozójuk segítségével döntöttek a költözés mellett, hanem többen önállóan határoztak erről.

Erec-info

Comments are closed.