NOL

Találkozás hatvan év után

H. G., 2005. február 7. 00:00

Klára és Hana Waiss egész életükben egymás közelében voltak, de a budapesti gettó óta most látták egymást először.

Két idős izraeli asszony ma sem érti, hogyan történhetett. A nővérek halottnak hitték egymást, pedig alig hetven kilométer választotta el őket. A budapesti gettóban veszítették el egymást, és gyermekeik, illetve unokáik jóvoltából végre nekifoghattak elmesélni egymásnak, mi minden történt azóta. Történetükről a The New York Times tegnap közölt cikket.

Klára és Hana Waiss családja a Kárpátalján élt. A szülők 1941-ben küldték a két lányt a budapesti rokonokhoz. Három testvérüket és szüleiket soha többé nem látták viszont. A most 79 esztendős Hana Katzot 1944 őszén a budapesti gettóból külső munkára vitték, majd gyalog Mauthausenbe hurcolták. – Ha valaki elesett, agyonlőtték. A magyarok mindenfélével dobáltak minket az ablakokból – mondta. A háború után visszament a kárpátaljai faluba, de senkit nem talált. Menekülttáborban találkozott későbbi férjével, akivel 1948-ban érkezett Izraelbe.

A 81 éves Klára Bleier kicsiny fiával Budapesten élte túl a háborút, amelynek végén férje is előkerült a munkatáborból. A család szintén 1948-ban vándorolt ki Izraelbe, miután a hajót, amelyen utaztak, Angliában nem engedték kikötni. Klára fia az izraeli hadseregben a tábornoki rangig vitte. A nővéreket az hozta össze, hogy Klára lánya és veje, illetve Hana unokája néhány év különbséggel elküldte a Yad Vashem intézetnek a családi történetet. A nevek alapján az intézet számítógépes archívuma jelezte a rokonságot.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.