NOL

Orosz körözöttek Bush reggelijén

Horváth Gábor, 2005. február 7. 00:00

Ima és politika a Fehér Házban. Az Interpol listáján való szereplés nem akadálya az amerikai vízum kiadásának.

Beletelt néhány napba, de a Kreml végül csak megkapta az üzenetet. George W. Bush csütörtökön tartotta szokásos évi imareggelijét. A több ezer vendég között volt két orosz üzletember, akiket hazájukban köröznek, sőt, az Interpollal is kerestetnek. A hírről az orosz lapok pénteken, az amerikaiak csak a hét végén számoltak be, pedig a történet még annál is érdekesebb, mint amilyennek az első pillantásra látszik. Mihail Brudno és Vlagyimir Dubov a Yukos nevű olajcég börtönben ülő elnöke, Mihail Hodorkovszkij köréhez tartozik, és nem véletlenül került a Fehér Ház illusztris vendégei közé.

A két üzletembert az orosz ügyészség gazdasági bűncselekményekkel vádolja. Hodorkovszkij 2003 októbere óta vár bírósági tárgyalására. Cégét, amely nemrég még a piacgazdaság oroszországi iskolapéldája volt, feldarabolták és visszaállamosították. A Yukos elnöke jó amerikai kapcsolatokkalal rendelkezett, a vállalatnál magas tisztségeket töltöttek be amerikai szakértők. Hodorkovszkij liberális nézeteket vallott, támogatta a kormánytól független sajtót, és nyílt kihívást intézett Putyin elnök ellen. Letartóztatása után a Yukos amerikai vezetői elhagyták Oroszországot.

Brudno és Dubov, aki még a Menatep nevű befektetési cégnél volt Hodorkovszkij üzlettársa, tavaly Izraelbe menekült, ahol megkapta az állampolgárságot. Fehér házi meghívásuk jelzés a Kremlnek, hogy Amerika nem támogatja a gazdaság kézi vezérlését és a politikai viták bírósági rendezését. Az ügyben egyébként teljes egyetértés van Washingtonban, a két orosz a demokrata Tom Lantos képviselővel is találkozott. Egy amerikai bíróságnak a napokban kell döntenie arról, illetékesnek tekinti-e magát a Yukos feldarabolásának ügyében. Ha igen, abból komoly orosz-amerikai konfliktus lehet.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.