Híradó Panoráma

Izraeli-palesztin bizottság palesztin fogolyok kiaszabadulásáért

2005. február 6. 09:17

Közös bizottságot állít fel Izrael és a Palesztin Hatóság a palesztin foglyok elengedésének lehetőségei tanulmányozására – jelentette be Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin minisztere.

Izrael korábban 900 palesztin fogoly elengedését helyezte kilátásba, mint bizalomerősítő gesztust a keddre tervezett sarm-es-sejki négyoldalú közel-keleti csúcstalálkozó előtt. A vörös-tengeri egyiptomi fürdőhelyen Ariel Saron izraeli miniszterelnök, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai király vitatja meg a közel-keleti kibontakozás esélyeit.

A palesztin fél csalódást keltőnek nevezte és keveselte a fogolyelengedés mértékét, és követelte, hogy 8000 palesztin foglyot helyezzenek szabadlábra. Izrael eredetileg ragaszkodott ahhoz, hogy csak olyan palesztin foglyokat bocsát el, akik nem keveredtek Izrael-ellenes merényletekbe, a csúcstalálkozó sikere érdekében azonban ráállt a közös bizottság felállításába, amely a további fogolyelengedés lehetőségeit tanulmányozza. A közös bizottság létrehozását, melyet hivatalosan a sarm-es-sejki találkozón fognak bejelenteni, Száeb Erekát hozta nyilvánosságra szombat este, miután az izraeli kormányfő egyik vezető tanácsadójával tárgyalt.

Hisám Abder-Rázek, a foglyok ügyében illetékes palesztin miniszter az izraeli hadsereg rádiójában nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben Izrael nem enyhít a fogolyelengedés feltételein, Abbász nem lesz képes meggyőzni a palesztin fegyveres csoportokat arról, hogy szüntessék be Izrael-ellenes támadásaikat. Zeév Boim izraeli védelmiminiszter-helyettes a rádióban azt mondta, hogy tömeges fogolyelengedés nem várható, de Izrael rugalmasságot fog tanúsítani a kérdésben.

Az izraeli hadsereg rádiója azt is közölte, hogy Mubarak a sarm-es-sejki csúcstalálkozón elfogadja Saron hivatalos izraeli látogatásra szóló meghívását. Elnöksége 24 éve alatt Mubarak egyetlen egy alkalommal járt Izraelben, az 1995-ben meggyilkolt Jichák Rabin néhai miniszterelnök temetésén.

Comments are closed.